Намерава да поново активира Фонд капетан Драган, који ће, како каже, првенствено радити за бројне Србе који се налазе по затворима широм Хрватске, али не само за њих.
Након висе од 13 година проведених у притвору и затвору, Драган Васиљковић познатији као капетан Драган у интервјуу Тањугу говори о хрватском просецу који је иза њега, плановима за будућност и поручује да је све што је до сада радио – била само увертира.

Намерава да поново активира Фонд капетан Драган, који ће, како каже, првенствено радити за бројне Србе који се налазе по затворима широм Хрватске, али не само за њих.

  • Стаћемо и у одбрану , али и на Kосову и Метохији, Црној Гори и у целој дијаспори, јер се доста Срба, без икаквих доказа, само на основу хрватских бесмислених и фингираних потерница хапси широм света и изручује Хрватској – рекао је Васиљковић.

Он је указао да на овом плану ради пуних пет година и да је до сада пронашао 63 Србина, осуђена у Хрватској без икаквих доказа, на основу лажних изјава хрватских сведока.

Према његовим речима, тренутно је у току поступак екстрадиције једног Србина из Шведске у Хрватску, који, како тврди Васиљковић, може очекивати да му се догоди исто што се догодило и њему, да буде осуђен без икаких доказа на вишегодишњу робију.

  • Добра страна свега што се мени догодило је то да нема више никакве дилеме да је то што раде Хрвати – злочин, а да су Срби жртве – сигуран је Васиљковић.

Пошто је исцрпео сва правна средства на локалном нивоу, најавио је да ће са својим адвокатима покренути поступке против Хрватске пред Европским судом за људска права у Стразбуру, Kомитетом Уједињених Нација, а можда, и пред Међународним кривични судом у Хагу.

Васиљковић Хрвате види као Србомрзце, а неке од њих као кукавице, који зла према Србима пасивно посматрају.

Има како каже међутим и храбрих људи и наводи пример једног чувара у затвору који је га је, када је доживео срчани удар, каже, мимо свих безбедносних процедура, одвезао у болницу, где су му уградили стент.

Упитан ко му је претходних година које је провео у затвору пружао подршку, он је издвојио београдског адвоката Драгана Палибрка, који га је редовно посећивао у затвору, пружао му правне савете и помаже му да сакупи архивску документацију за судске поступке које намерава да покрене против Хрватске.

Васиљковић напоменуо да је уз њега од почетка поступка био и Саво Штрбац из организације „Веритас“, док од државе Србије, како је навео, није имао никакву подршку до пре годину дана.

  • Од пре годину дана почела је интензивна помоћ Србије, нарочито кроз разне контакте са људима из спрске амбасаде у Хрватској – навео је Васиљковић.

Због добре организације за помоћ и другим Србима у затвору, Васиљковић каже да је 23. маја прошле године завршио у самици у којој је, мимо свих законских могућности, био до истека казне, 28. марта.

  • Ни због чега не можете бити више од 30 дана у изолацији по закону и то тек после процеса, а ја нисам имао процес – навео је Васиљковић који затвор у Лепоглави пореди са нацистичким логором.

Навео је да се у том затвору на разне начине малтретирају затвореници, нарочито Срби, као и да им се не дозвијава да спавају, јер их ноћу буде на сваких сат времена.

Указао је да у тамо има и спрских затвореника за које Србија није никад чула, па је апеловао на спрске медије да се активирају и извештавају о хрватским процесима против Срба.

Kаже да је по изласку из затвора, довежен до границе коју је прешао пешке.

Време проводи у изолацији у складу са мером за повратнике из иностранства, и каже да савладава нове технологије које је пропустио током скоро 14 година проведених у притвори и у затвору.

Грађанима Србије је шаљиво поручио да се, ако им сада тешко пада седење у кући, сете њега који је био последних 10 месеци у самици.

Сматра да ће моћи да путује по Европи и поред мере забране уласка у земље ЕУ од 20 година, коју му је одредила Хрватска приликом протеривања из земље, након изласка из затвора.

  • Моји адвокати су то проверили и ја могу да путујем у Европу и најављујем да идем у Холандију, а отићићу и у Шведску и Швајцерску чим се ово стање оконча – каже он.

Оставите Коментар