Државно тужилаштво је након четири године подигло оптужницу против новинара Марка Јурича, којом тражи његово кажњавање у трајању од једне године затвора, условно три године због тога што је у својој телевизијској емисији јавно подстицао на мржњу према српској мањини и Српској православној цркви у Хрватској.

Осим тога, тужилаштво за фирму Плава продукција, чији је Јурич директор, тражи новчану казну од 30.000 куна.

Kазна за Јурича се тражи због начина на који је ођавио две емисије „Марков трг“, приказаних у продукцији Јуричеве фирме на загребачкој телевизији З1 у јануару 2016.

Општинско државно тужилаштво у Новом Загребу затражило је да он буде кажњен на годину дана затвора, условно на три године. Јурићне би ишао у затвор ако у те три године условне казне не почини ново кривично дело.

Спорне емисије „Марковог трга“ из јануара 2016. широј су јавности постале познате када је Веће за електронске медије због Јуричевих изјава на три дана одузело концесију телевизији З1, пренела је Хина.

То је покренуло протет пар хиљада људи, окупљених око загребачке ХВИДРА-е, који су затражили оставке чланова Већа за електронске медије (ВЕМ) и председнице тог тијела Мирјане Ракић којој су уручили и капу с четничким обележјима.

Веће је цео случај пријавило Државном тужилаштво, а исто је претходно учинио и тада председник Српског народног већа, Милорад Пуповац.

У оптужници се наводи да је Јурич у својој емисији 12. јануара 2016. Загрепчанима и свима који шетају Цвјетним тргом поручио да буду опрезни јер је „у близини црква у којој столује четнички викар“.

  • Дакле, драги моји Загрепчани, када шетате Цвјетним тргом, поготово мајке с децом, припазите да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и мало у свом најбољем маниру клања извео свој крвави пир на нашем најлепшем загребачком тргу – рекао је тада Јурич.

Предложио је да би тај трг требало обележити таблама: „Пази, оштар четник у близини.“

И у наредној емисији, 19. јануара, поновно је рекао:

  • Упозоравам Загрепчане који се крећу Цвјетним тргом, посебно мајке с децом, припазите кад пролазите поред цркве тамо Преображења Светога да не би неко с ножем истрчао и обавио свој крвави четнички пир – наведено је у оптужници.

Јурич је у изјави Хини најавио жалбу.

Додао је да му је најпроблематичнији предлог условне затворске казне јер би, ако буде осуђен, могао завршити иза решетака због било које сличне пријаве која против њега може бити поднета због новинарског рада.

Оставите Коментар