Најновији пољопривредни маневар Русије, могао би да створи проблеме Сједињеним Државама, пишу кинески медији.

Америчко Министарство пољопривреде објавило је извештај према којем је у последњих годину дана 1.088 америчких пољопривредних газдинстава затражило од власти да им помогну како не би банкротирали.

Главни проблем америчких фармера су потешкоће да своје производе пласирају на кинеско тржиште и то, пре свега, због конкуренције из Русије.

Kина је најнасељенија земља на свету која купује огромну количину пољопривредних производа. Потражња за сојом је посебно велика, а највећи страни добављач до скоро су биле Сједињене Државе. Због тешких политичких односа са Сједињеним Државама, средином 2019. године кинеске власти обуставиле су куповину соје од произвођача из САД, што је створило проблеме америчким фармама, које су, будући да су биле усредсређене на производњу житарица за тржиште Kине, сада изгубиле приступ том тржишту и почеле су да банкротирају. Нешто касније, Пекинг је наставио увоз америчке соје, али то није поправило ситуацију.

Пре свега јер је, после договора руског председника Владимира Путина и кинеског лидера Си Ђинпинга порастао промет робе у пољопривредној сфери између Русије и Kине. Потписан је низ билатералних споразума, а ова сарадња посебно је изражена у извозу руске соје који је у 2018. години достигао милион тона. Поред тога, стране су започеле спровођење заједничких пројеката, у оквиру којих је око милион хектара на руском Далеком истоку додељене Kинезима за узгој соје. Предности руске соје укључују чињеницу да земља не производи генетски модификоване производе, док у САД-у све није тако јасно са овим параметром.

  • Kина је постала највећи светски потрошач пољопривредних производа у Русији – извештава кинеска агенција Соху. Према аналитичарима, Kина ће се у овом сегменту кладити на Руску Федерацију. То се дешава због великог потенцијала Русије у пољопривреди, географске близине двеју земаља, као и добрих политичких односа Москве и Пекинга.

Што се тиче Сједињених Држава, Kина ће вероватно наставити да купује америчке производе, али у много мањим количинама него раније. То значи да руска пољопривреда постаје проблем за Сједињене Државе.

  • Амерички пољопривредници осуђени су на разочарање, пошто је Kина одлучила да појача сарадњу са Русијом у области пољопривреде. Највероватније, ово ће довести до нове рунде банкрота у Сједињеним Државама – закључују аналитичари.

Оставите Коментар