Бројни агенти ЦИА који се налазе на задацима у „више прекоморских локација“ вратило се у Сједињене Државе како би потражили помоћ. Они су пријавили симптоме које у САД третирају као „Хавански синдром“

Реч је о мистериозној, исцрпљујућој болести за коју се сматра да је већ погодила велики број америчког особља од 2016. године.

Нови инциденти догодили су се од јануара до марта 2021. године, потврдила су три извора.

У многим случајевима пријављенио је да је болест нападала изненада, као и да је агентима била потребна хитна медицинска евакуација.

Мистериозни напади дигли су на ноге и Демократе и Републиканце, јер је све више напада на америчке званичнике – пре свега на дипломате, обавештајце и војно особље.

Ти напади подстакли су истраге у ЦИА, Стејт департменту и Пентагону.

Бела кућа наводи да је у току „активна истрага“, као и да Савет за националну безбедност (НСЦ) од почетка координира напоре да утврди ко је одговоран за то, као и да осигура да они који су погођени добију одговарајућу негу.

  • Тренутно не можемо да се говоримо о детаљима, али то остаје приоритет и Влада САД ће све учинити да ствар истера на чистац.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

И републикански и демократски сенатори и конгресмени недавно су изразили фрустрацију због ЦИА, посебно због онога што виде као замагљивање обима и тежине проблема чије је постојање познато годинама.

Сенатори су тражили да службеници ЦИА који су можда ућуткали агенте који су пријавили да им је лоше из „непознатог разлога“ одговарају.

  • Готово пет година били смо свесни извештаја о мистериозним нападима на особље владе Сједињених Држава у Хавани, Kуби и широм света. Чини се да се овај образац напада на наше суграђане који служе нашој влади повећава – наводе они .

Појединци који су погођени „Хаванским синдромом“ пријавили су низ неуролошких симптома, укључујући вртоглавицу, болове и пуцање у уху, мучнину и јаке и упорне главобоље.

Утврђено је да неки пате од трауматске повреде мозга (ТБИ). Синдром је добио име по првим познатим случајевима болести, када се 2016. и 2017. године разболело више од десетак америчких дипломата и обавештајних службеника на Kуби.

Процена НАУ, која је на захтев Стејт департмента направила истрагу и резултате објавила крајем прошле године наводи да је највероватнији узрок симптома „усмерена, импулсна, радиофреквентна енергија“.

Иако се сматра да руска влада стоји иза инцидената, америчка влада није дала никакве доказеза те тврдње.

Неки амерички званичници неформално су за то окривили и Kину, где су се 2018. године америчке дипломате разболеле од сличних симптома.

Оставите Коментар