Невероватна прича француског хуманитарца, који је постао високи званичник у Србији – наслов је чланка посвећеног постављању Арноа Гујона на чело Управе Министарства спољних послова за дијаспору и Србе у региону у угледном француском политичком часопису Valeurs Actuelles.

Часопис, за кога су интервјуе својевремено дали и актуелни француски председник Емануел Макрон, али и бивши француски председници попут Николе Саркозија, Гујона описује као ватреног идеалисту, чији је прави позив био да се без накнаде и задњих мисли, као и без двоструке игре бори за ствар Срба на КиМ.

Лист у тексту објављеном у онлајн издању подсећа да је Арно Гујон прво био на челу невладине организације Солидарност за Косова, да би 26. новембра у Влади Републике Србије био именован за државног секретара задуженог за Србе у дијаспори.

  • Пре неколико дана су га контактирали председник Републике Србије Александар Вучић, и министар спољних послова Никола Селаковић, а исход је био именовање председника француске невладине организације за државног секретара за Србе у дијаспори“, наводи лист.

И француски недељеник Inkorekt пише о Гујону, којег описује као „човека доброг срца“.

  • Именовање, са само 34 године, за државног секретара за дијаспору у српској влади још једно је званично признање за овог човека из Гренобла, који је 2015. године добио српско држављанство због изузетних заслуга према Србији. Гујон је од 2004. године посветио свој живот удружењу Солидарност за Косово, које је основао, а пре свега је посвећен добробити српске деце у енклавама покрајине Косово, наводи Inkorekt.

Овај недељник оцењује да је Гујон неспорно најпознатији Француз у Србији после маршала Франшеа Д’Епереа, који је крајем 1918. тријумфално ушао у „тако привлачан Београд, који је често уништаван, али увек изнова грађен“.

Такође, истиче се да је недавно преминули патријарх српских Иринеј одликовао Гујона највишим одличјем Српске православне цркве, а да га је и бивши председник Србије Томислав Николић у 2016. одликовао Орденом за заслуге.

Оставите Коментар