Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да неће бити полицијског часа у Београду, већ да је неопходно да се стриктно поштују постојеће мере заштите.

  • Полицијског часа о којем се поново прича, неће бити, јер тиме не бисмо постигли никакав резултат – рекао је Весић.

Београд је жариште епидемије коронавируса, у којем је регистрован највећи број потврђених случајева, и зато је неопходно да се стриктније поштују постојеће мере заштите, нагласио је Весић.

Он је навео да 90 одсто грађана поштује мере и да их се придржава, као и, како каже, 99 одсто угоститеља.

  • Време је да се позабавимо тиме како да убедимо и натерамо оне који не поштују мере, да их се придржавају, јер због њих испаштају сви остали – указао је Весић.

Он је рекао да је неопходно да се измени закон који би омогућио да већи број службених лица – полицајаца, комуналних милиционера, инспектора, могу да надгледају поштовање постојећих мера.

  • У Кривичном законику постоје кривична дела као што је намерно ширење заразе у време епидемије. Онај ко организује журку на реци, на сплаву који се откачи у 23 сата, тај је кривично одговоран, а не деца која дођу на журку – рекао је Весић.

Он је апеловао на грађане да поштују епидемиолошке мере, додајући да се о свакој мери говори пре свега са апскета здравља, али и економије.

  • Наша еконимија мора да ради, јер ћемо онда имати довољно новца за здравствене раднике, за опрему. Ако не ради, неће бити новца – рекао је Весић и додао да у Београду у угоститељству ради 40.000 људи који треба да примају плату.
  • Зато апелујем на све грађане Београда, и на наше госте, да се стриктније поштују мере, да се носе маске и не одлази на прославе које организују поједини бахати угоститељи – упозорио је Весић.

Испричао је да је пре неки дан забележзен случај да је власница нелегалног угоститељског објекта напала и повредила комуналног милиционера, око два сата после поноћи.

  • Она треба кривично да одговара и за напад на службено лице и за то што је намерно покушала да зарази своје госте. Да на тај начин обезбедимо да наш град живи и да људи зарађују, а да истовремено чувамо здравље грађана – рекао је Весић.

То је, каже, једини прави начин да се изађе из ове епидемије.

  • Разумем лекаре и медицинске сестре, знам да није лако и да су оптерећени, и помозимо им тако што ћемо поштовати мере – закључио је Весић.

Leave a Reply