Војска САД инсталираће у својој бази у румунском Девеселу, на само 110 километара од границе са Србијом, систем СМ-3, који може да испаљује ракете ‘томахавк’ домета до 2.500 километара!

Како тврди „Раша тудеј“, велика је вероватноћа да ће Американци, у склопу модернизације комплекса у јужној Румунији, ускоро допремити и моћне ‘томахавке’, којима су, између осталог, гађали нашу земљу током НАТО агресије 1999.

„То би могао да буде први повратак ‘томахавка’ у Европу после више деценија и прво његово допремање из САД још од краја Хладног рата. Када се заврши комплетно сређивање, постоји велика вероватноћа да ће на то место допремити и ове ракете“, оценио је за „Раша тудеј“ руски војни аналитичар Михаил Ходаренок и додао да је убеђен како модернизација Девесела представља озбиљну претњу, пре свега, Русији.

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже да би због овога требало да постоји озбиљна забринутост и у Србији.

  • Реч је о систему који може да лансира ракете за пресретање, али исто тако, врло лако може да буде модификован и да служи за офанзивно лансирање ‘томахавка’, чији је домет до 2.500 километара. Зато су Руси на Криму поставили лансер ракета ‘Искандер’, као и авионе-бомбардере и ловце. У случају било какве кризе или неког конфликта, база у Девеселу ће бити прва на удару руских снага и ракета, а тај град је само 110 километара удаљен од границе са Србијом – истиче Лазански, уз опаску да је систем СМ-3 ноћна мора за Русију.
Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

И војни аналитичар Александар Радић каже да је база у Девеселу директно уперена против Русије и ширења њеног утицаја.

  • Русији је јасно да у овој бази постоје лансери ракета СМ-3, који могу да лансирају и ‘томахавке’ с бојевим главама. База у Девеселу и јесте направљена да би одатле могло да се дејствује по територији Русије – наглашава Радић.

Б. В. – Б. Б.

Оставите Коментар