За сада непознати починиоци, у уторак ујутру, оскрнавили су мурал херојима са Кошара који је осликан у њихову част на зиду Атлетског стадиона у Краљеву.

Они су, такорећи, неколико сати пре свечане церемоније откривања, фарбом браон боје испрскали ликове представљене на муралу и грбове 125. моторизоване бригаде и 5. батаљона Војне полиције, али је церемонија ипак одржана.

Како је овом приликом истакао Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних војних инвалида Краљева, овим чином “мртву браћу са Кошара поново је неко убио“.

  • Ово може да уради само неки НАТО зликовац који зна да је баш на овом месту 1999. године доживео пораз. Да је 1.370 војника, а ту убрајам и официре, подофицире, добровољце, резервисте, поразило највећу и најмоћнију, како они кажу, светску силу, и то на Кошарама, где су доживели најтежи пораз, казао је Вукашиновић.

Он је истакао да 68 дана непријатељи Србије нису успели да пробију прву линију одбране, да Кошаре појединци нападају већ две деценије и да ће их нападати и даље, јер им је то, како је рекао, рак рана.

  • Сто осам бесмртних хероја са Кошара, који су дали своје животе, 400 рањених и 1.370 учесника ове битке успели су да посаде јак стуб, а то је резолуција УН 1244, за коју смо се ми изборили и за коју данас ова власт, и свака власт, треба да се чврсто држи и да, ако бог да, вратимо нашу свету земљу и наше светиње са Космета које смо бранили, поручио је Вукашиновић.

Сам чин скрнављења мурала јавно је осудио и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, који је рекао да стид треба да буде оне људе који су и пре отварања и откривања овог мурала оскрнавили ликове хероја са Кошара.

  • У уџбеницима историје учимо и о Церској и о Колубарској бици, али треба рећи да су постојале и друге битке, битке са мање погинулих, али са огромним херојством оних који су у њима учествовали. Некада је то био Мачков камен, данас су то Кошаре. И треба да их се сећамо, да гледамо и читамо о томе, али и да учимо нашу децу какви су јунаци били њихови очеви, казао је др Предраг Терзић.

На муралу дугачком 25 метара и високом три и по метра представљени су ликови трагично настрадалих учесника битке на Кошарама – Милосава Јошовића и Неџада Билаловића из Краљева, Срђана Кошанина из Ушћа на Ибру и Нинослава Војводића из Пећи.

Између њихових портета налази се натпис „Хероји са Кошара“, као и један детаљ из ове борбе.

Церемонији откривања мурала у част хероја са Кошара у Краљеву присуствовали су представници локалне самоуправе, војске и полиције, борачких удружења, чланови породица погинулих бораца, као и бројни грађани.

Ј. С.

Оставите Коментар