Молитве светом Нектарију из Егине упућују се за излечење од најтежих болести, али и за заснивање породице код парова који се још увек нису остварили као родитељи.

Овај светац из Грчке, који је цео живот провео на острву Егина, заштитник је бездетних парова и болесних, а празнује се 22. новембра. Молитве светом Нектарију упућују се из срца, уколико постоји проблем болести или неплодности. Ово су две молитве за исцељење од рака.

МОЛИТВА ПРВА

О мироточива главо, Светитељу Нектарије, архијереју Божји! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави, и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Нјегово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ДРУГА

О Свети Нектарије, оче богомудри! Прими, чувару вере православне, исповедање уста људи христоименитих, који се сабраше данас у храму благодаћу Божјом која у теби живи. Вест достиже до земље наше (српске) да се ти, велики међу Светима угодниче Божји, јављаш на свим странама света онима који призивају име твоје и од рака исцељење болеснима дарујеш.

Чусмо за архимандрита, твога имењака, Нектарија, који храм у селу Камаризи у име твоје подиже, са мукама великим, јер од рака на грудима тешко боловаше и крв му сваки дан из ране истицаше и страдаше он веома, али дело свето не остављаше.

А ти си, Светитељу многомилостиви, са Неба изненада сишао и пред њиме се у храму појавио. Он, пак, мислећи за тебе да си сабрат и један од смртних, од тебе затражи да се за њега помолиш и рече: „Болестан сам верома, али хоћу свету цркву да подигнем, да у њој Свету Литургију макар једном одслужим заједно с парохијанима, а после нека умрем, јер се смрти не бојим“.

А ти си, оче, иако бестелесан беше, сузама лице своје оросио! И загрливши страдалника, целивао си га и рекао: „Не тугуј, чедо моје, јер ћеш, пошто болешћу будеш искушан, убрзо оздравити. И сви ће за чудо ово сазнати“. Овај, пак, исцеливши се, разумеде с ким је говорио, али ти си тад већ невидљив постао.

О велики угодниче Христов, Нектарије! Тај храм је данас довршен и чудеса се твоја као море умножише! Ми схватисмо да молитве праведника треба да буду подржане нашим усрђем за службу Божју и решеношћу да за Христа умиремо, да бисмо оздравили.

Моле те, оче праведни, болесна чеда твоја: (овде помени имена за кога се молиш) да се на нама испуни воља Божја, добра, угодна и савршена, јер Бог неће смрти грешника, већ да се грешник обрати и жив буде.

Ти, пак, пророче воље Божје, исцели нас благодатним јављањем својим, да велики буде Бог на небесима и на земљи у векове векова! Амин.

Оставите Коментар