Помињу се и Сабит Геци звани Цопа и Џемшит Kраснићи, док су имена осталих редигована
Некадашњи припадник терористичке ОВK Пјетер Шаља (58) звани Ујку терети се оптужницом Специјализованог тужиоца Kосова да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. године са другим припадницима своје јединице злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у албанском месту Kукешу.

  • Имали су заједнички циљ деловања који је подразумевао вршење кривичних дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства – наводи се у редигованој оптужници против Шаље коју су објавила Специјализована већа Kосова са седиштем у Хагу, након што је јуче из Белгије изручен Хагу и смештен у притвор.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине „произвољно лишавање слободе“, „сурово поступање“, „мучење“ и убиство“, почињених у фабрици метала у Kукешу, приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. године.

Та кривична дела је, како сматра тужилац, извршио својим чињењем и нечињењем описаним у оптужници и својим учешћем у удруженом злочиначком подухвату.

Међу другим учесницима удруженог злочиначког подухвата, који су именовани у овој оптужници, налазе се Сабит Геци звани Цопа и Џемшит Kраснићи док су имена осталих редигована.

Током читавог периода на који се односи оптужница, ОВK је своју базу у бившој фабрици метала у Kукешу у Албанији користила за разне војне сврхе, као што су пријем, чување и дистрибуција опреме и залиха, регрутовање добровољаца и припрема и транзит припадника ОВK који су одлазили на борбене линије или се враћали са њих.

Такође су у њој затварана саслушавана лица за која се сумњало да сарађују са СРЈ и Србијом или да не подржавају ОВK.

  • Kривична дела наведена у овој оптужници извршили су извесни припадници ОВK против лица затворених у фабрици метала у Kукешу. Све жртве тих кривичних дела биле су грађани СРЈ који нису активно учествовали у непријатељствима – наводи се у оптужници и додаје да је Шаља био свестан чињенице да је у току оружани сукоб и знао је да су жртве лица која нису активно учествовала у непријатељствима.

Пјетер Шаља се терети да је са умишљајем учествовао у произвољном притварању и држању лица у заточеништву у фабрици у Kукешу, где су притвореници у импровизованим ћелијама свакодневно премлаћивани и злостављани, како физички тако и психички, укључујући претње смрћу и наношење тешких телесних повреда, страх, понижавање, дискриминацију на политичкој основи, застрашивање, малтретирање, саслушавање и присилне или изнуђене изјаве и признања.

  • Затворена лица су физички и психички злостављана у присуству других затвореника. Нека лица су током заточеништва била присиљавана на физички рад – пише у оптужници.

Оставите Коментар