Двојица председника данас ће, како се најављује, потписати 20-ак споразума везаних за инфраструктурна улагања Русије у Србију, развој железнице, градњу путева…

Србија и Русија деценијама имају више него добру сарадњу која се огледала у разним сферама живота због које Срби не крију да на Русе и Русију гледају на “неки други начин”.

Познато је да је Русија, посебно задњих година, откако је на челу Владимир Путин, у више наврата стала иза Србије против интереса ЕУ, Брисела и САД. Русија је, што је истакао и председник Србије Александар Вучић, била та која је спасила Србију од стигме геноцида, а и данас се заштитнички понаша према нашим источним суседима.

Помогли су јој на економском плану путем разних улагања, пројектима, позајмицама… Познато је да је Русија на разне начине помогла и модернизацију Војске Србије која је у складу с том сарадњом набавила МиГ-ове 29, топове, а најављује се и скора испорука тенкова. Србија је заузврат увек стајала иза Русије па је тако била и једна од држава која је одбила да уведе санкције Москви.

Управо због свега тога Путин у Србији има посебан статус и на њега се гледа као на највећег заштитника Срба и Србије. На сличан начин посаматра се и његова посета јер многи грађани Београда мисле да ће Русија помоћи Србији на економском и војном плану, али и да ће некако помоћи да Kосово остане део Србије.

Међутим, колико је то реално и оствариво у садашњем односу снага и утицају у Европи и свету, тек остаје да се види.

Свестан снаге и моћи Русије, али и свога положаја у ЕУ и свету, Вучић већ неколико година мање или више успешно балансира између Русије и ЕУ. Србија има посебне односе с Русијом што службени Београд и не крије, али у исто време чланство у ЕУ, што су такође више пута навели, дугорочан им је и стратешки циљ. Свега тога свесни су и у Бриселу и Вашингтону који за сада на такву политику Београда гледају с више или мање одобравања, али за сада без јасне одреднице Србији жели ли да се окрене Москви или ЕУ.

Kако год, Путин у Београд долази истичући дугогодишње добре односе две државе који су из године у годину све бољи и све важнији.

У интервјуу србијанским дневним листовима Путин је рекао да су у успону билатералне везе у свим сферама и да се повећава и робна размена. Она је 2017. године износила две милијарде долара, а наставила је расти и прошле године. Руска улагања у српску економију премашила су износ од четири милијарде долара. Остварена је и сарадња руског концерна Газпром и НИС-а која је, како је навео Путин, омогућила српској компанији да постане лидер на енергетском тржишту балканске регије. Најављени су и нови пројекти и нова улагања Русије у Србију која ће, како се очекује, помоћи развоју и расту српске привреде.