Према истом извору из владајуће коалиције, Харадинај је међународним партнерима рекао да, ако они могу да гарантују да ће Србија признати косовску независност, он може одмах да повуче одлуку о таксама

Стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ могле би бити укинуте за неколико дана, пише приштински Зери онлајн, позивајући се на своје изворе, који тврде да је влада Рамуша Хараднаја покренула “тактичко” повлачење.

То исто је Харадинај рекао и јуче на конференцији за новинаре, када је потврдио да је добио упозорење САД због такси и потврдио да неће ићи ни ове године на Молитвени доруча, јер му је одбијен захтев за добијање америчке визе.

Зери наводи да је након упозорења САД, Харадинај “почео да се повлачи”.

Истовремено, приштински аналитичари упозоравау да би институционални лидери требало да буду опрезни у реторици, након што је Америка послала захтев за укидање наметнутих такси Србији и БиХ.

Према њима, најмоћнија држава на свету неће одустати и подржати Kосово, али недавни догађаји, како кажу, погоршавају односе са највећим савезником у земљи, пише лист Зери.

Портал констатује да влада у вези са укидањем такси и враћањем њиховог нивоа на старо још није донела никакву одлуку, а Харадинај је јуче новинарима река да, ако Србија не призна косовску независност, та мера ће остати на снази до 2022.

С обзиром на то да су увећане таксе већ утицале на то да Харадинај не добије визу за Америку, познаваоци прилика, наводи Зери, процењују да таква кретања могу озбиљно да наруше односе Приштине са САД.

--