Рат Руса и Американаца у Сирији могао би да ескалира, упозорава у интервјуу за „Дојче веле“ стручњак за Блиски исток Михаел Лидерс.

Он сматра да САД већ припремају напад на главно упориште Исламске државе у Раки и није сигуран да ће Руси остати суздржани.

На питање колико га је изненадила вест да су САД напале сиријски војни аеродром, овај политиколог, стручњак за ислам и публициста је казао да је био јако изненађен, јер није сматрао могућим да ће „америчка влада стварно бити спремна да уради нешто тако непромишљено“.
– Јасно је да ту постоји опасан потенцијал за ескалацију. У Сирији се води прикривени рат – на једној страни су САД, ЕУ, Турска и земље Персијског залива које хоће пад Асада. На другој страни су Русија, Иран и Kина које то не желе ни у којем случају. Ако се, дакле, изведе такав напад какав је сад наредио Трамп, онда наравно постоји опасност да ствар ескалира и да на сиријском тлу врло брзо једни насупрот других стоје Американци и Руси – рекао је Лидерс.

Дојче веле констатује да се већ чула прва критика из Kремља да је тај напад агресија, иако су Руси раније упозорени па су могли да повуку своје војнике. Упитан да процени колико је велика опасност да сад Русија интервенише, немачки стручњак одговара да је „конфронтација ту и очигледно не постоји спремност да се разумно нагоди око интереса и да се преговара на равноправном нивоу“.

– Утолико је наравно велика опасност да ће се сукоб наставити. С обзиром да приликом овога напада, по ономе што знамо, није повређен ни један Рус, у Москви ће тај напад остати без реакција. Али, ако буде нових америчких напада, у којима би можда могли настрадати и Руси или руско оружје, онда Москва то неће толерирасти и онда би ствар могла врло брзо да ескалира – оценио је председник Немачко-арапског друштва и саветник немачког Министарства спољних послова.

На питање шта би у најгорем случају могло да се догоди, Лидерс наводи да „САД у Русији тренутно види свог највећег геополитичког противника“.

– Те две државе прикривено ратују једна против друге на два ратна попришта: у Украјини и пре свега у Сирији. Асадов режим је поново заузео све веће градове, последњи је био источни Алеп у децембру 2016. Може се рећи да су Американци изгубили ову конфронтацију с Русијом у Сирији. И сад су утицајни центри моћи у Вашингтону очигледно спремни да ту ситуацију промене и иду на конфронтацију у Сирији – рекао је Лидерс.

Он је подсетио да „после уставног референдума у Турској 16. априла, САД намеравају да покрену копнену офанзиву са елитним јединицама према Раки, главном упоришту Исламске државе на истоку Сирије“ и да је „400 америчких војника већ стационирано у Сирији“.

– Успеће да заузму Раку, али, шта онда? Kако даље? Kо ће тамо владати? Шта ће бити следећи захтеви? Хоће ли можда успоставити зону забране летења? То би била тактика малих корака коју Руси не би прихватили. Јер, зона забране летења значи да руски или сиријски авиони више не смеју да узлећу. То би у сваком случају значило конфронтацију. Kако ће се то развијати у овом тренутку не знамо, али у сваком случају ситуација је алармантна – сматра Лидерс.

Наводи се да је америчка влада реаговала на наводни напад бојним отровом у Идлибу и тај напад приписује Асадовом режиму. Упитан о томе колико је сигурно да иза напада стоји Асадов режим, Лидерс одговара да „нема никаквих сигурних информација о томе шта се у Идлибу стварно догодило“ и додаје да је „замислива свака интерпретација, недостају нам једноставно поуздане чињенице“.

– Јасно је, међутим, да је Идлиб био само повод за овај војни напад, који геостратешки има другу позадину. Ради се о томе да САД нису спремне да прихвате руску и иранску доминацију у Сирији.

Трампова влада се и даље не слаже да се Иран прихвати као факор моћи у том региону. Да је било по Трампу већ би био отказан нуклеарни споразум с Ираном, који је склопљен 2015. у време Обаме. Мислим да овде имамо тактику малих корака постепене конфронтације, која, међутим, неће водити ничему осим још већем разарању Сирије – закључује Лидерс.

Извор: Tанјуг