Борба за једно од најатрактивнијих земљишта на црногорској обали, смештено у залеђу плаже Каменово у Будви, води се већ готово три деценије. Место на којем је некада било одмаралиште за раднике, требало је да постане луксузно летовалиште, а данас се у њему налазе оронуле бараке које, изгледа, још чекају свог правог власника.

Према Централном регистру већински власник са 99,7 одсто акција компаније „Рекреатурс“ из Будве, којој припада 33.000 квадрата на Каменову је „Атлас група“ у власништву бизнисмена Душка Кнежевића, међутим, Косовска агенција за приватизацију годинама не одустаје од правне борбе како би доказала да управо тзв. Косово полаже право на земљиште.

Стечајна управа Атлас банке ускоро би требало да огласи продају имовине и акције са којим је та банка имала удео у разним компанијама. Највреднији удео Атлас банка је имала баш у фирми „Рекреатурс“, и то 99,7 одсто акција процењених на 14 милиона евра, међутим, још увек није познато да ли ће стечајна управа моћи да их уновчи. Наиме, пред Основним судом у Котору води се спор ради утврђивања права својине над том некада косовском фирмом, а коју је „Атлас група“ купила 2002. године. Из Косовске агенције за приватизацију тврде да ће доказати да је реч о превари, те да Кнежевићева фирма није стварни наследник права својине.

Да имају право на атрактивну локацију не тврде само те две стране, већ се за њу боре и староседеоци, којима је експропријацијом држава крајем педесетих година одузела 15.000 квадрата земље на којима је изграђено одмаралиште за раднике са Косова. Касније, крајем осамдесетих, „Рекреатурс“ на своје име укњижио је још 12.000 квадрата, те тиме комплетирао простор у залеђу плаже од 33.000 квадрата.

Док је крајем деведесетих на Косову буктао рат, одмаралиште на Каменову насељавале су избеглице, неколико радника „Рекреатурса“ је седиште фирме пребацило из Приштине у Будву, а читав комплекс укњижен је на ту фирму. Кроз процес приватизације, компанија је припала Кнежевићевој „Атлас групи“, која је 2002. године купила за 60.000 евра. Из „Атлас групе“ нисмо успели да добијемо одговоре у вези са наводима да су преваром дошли до имовине у Будви, те на који начин је извршена трансформација између ДП „Рекреатурс“ Будва и „Атлас групе“, као и да ли очекују да ће бити препрека да се кроз стечајни поступак та имовина прода.

Из КАП-а, осим земљишта, тврде да је „Рекратурс“ из Приштине била власник и 573 бесправно срушена објекта у туристичком насељу у Улцињу, а за чије рушење је накнаду од нешто више од 11 милиона евра, одлуком Привредног суда у Подгорици 2008. године добила компанија регистрована у Будви.

Из КАП-а су раније изнели оптужбе да су четири радника „Рекреатурса“, српске националности, отуђила документацију државне фирме, те је незаконито пререгистровали у Будви. Ипак, ни након бројних и дугих судских спорова нису успели да докажу да им припада вредан комад земље на црногорској обали. Да неће одустати, годинама поручују, а раније су најавили могућност обраћања Међународном суду у Стразбуру.

СПОРЕ СЕ И МЕШТАНИ

Осим спора између Косовске агенције за приватизацију и „Атлас групе“, за Каменово се годинама боре и мештани Пржна и Светог Стефана. Њима је 1957. године одузето 15.000 квадрата, које је, као и остатак земљишта, искоришћено за изградњу одмаралишта. Основни суд у Котору је још пре 17 година донео привремену меру забране отуђење, располагања и оптерећења земљом. Међутим, у которском суду још трају спорови у којима се мештани боре да докажу да је атрактивна земља њихово наслеђе.


И. Д. Стојадиновић

Оставите Коментар