Еди Рама поручио јуче да ће се Албанија, ако не уђу у ЕУ, ујединити са Kосовом! Брисел срамно ћути на ову претњу ратом… Дачић: Шта би било да је Вучић рекао да је могуће уједињење Србије и РС ако не уђемо у ЕУ?

Албански премијер Еди Рама, који већ годинама у свакој прилици провоцира Србе и Србију, отворено је јуче запретио Београду крвавим ратом!

Рама је у интервјуу за бриселски магазин „Политико“ челницима ЕУ поручио да ће, ако његова земља не уђе у ЕУ, доћи до уједињења Албаније и Kосова!?! Иако је потпуно јасно да је позив на уједињење Албаније и јужне српске покрајине заправо позив на нови рат на Балкану, нико у ЕУ јуче није реаговао на ову претњу!?!

Порука Европи

Еди Рама је изјавио да „неки албански националисти жарко желе да виде Албанију уједињену са Kосовом“.

То није моја жеља, али је могућа опција у случају затворених врата ЕУ. Једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану јесте да европска перспектива остане јасна за све земље нашег региона. Нико не жели мале савезе, сви желе у велику унију. Али, ако нема наде, перспективе и места, онда наравно мали савези могу да се догоде – „објаснио“ је Рама, да би затим Европи отворено запретио новим сукобима (!?!):

– Ако би Балкан полудео због обустављања проширења ЕУ, грађани целе Европе би доживели ноћну мору…
Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је сада све јасно и да би Европа морала да реагује на страшну претњу албанског премијера.

Шиптари спремају хаос на Kосову!

Албански екстремисти из насеља Бошњачка махала на северу Kосовске Митровице планирају да у наредних неколико дана, уочи одлуке француског суда о изручењу Рамуша Харадинаја, изазову сукобе са Србима, сазнаје Информер!

– Екстремисти који себе називају Б13 спремају сукобе. Врло су агресивни, не плаше се полиције и наоружани су. Имамо информације да спремају озбиљне инциденте – каже наш извор.

Регионални шеф Kосовске полиције Жељко Бојић рекао је да је јуче приведено петоро албанских младића због сумње да су покушали да изазову нереде. Сат времена касније, Албанци из Бошњачке махале претукли су Бојана Сталетовића (31), који је задобио повреде главе и руку.

– Имали су фантомке. Једном сам успео да је скинем. Док су ме тукли, викали су: Алаху акбар! – испричао је Сталетовић новинарима.
А. Г.

– Албанци никада нису одустали од концепта „велике Албаније“ и то није само проблем Србије већ целог Балкана и Европе. Хоће ли се неко огласити против тога из ЕУ и света? Чисто сумњам… А хајде да размислимо шта би било да је Вучић којим случајем рекао да је могуће уједињење Србије и РС ако не уђемо у ЕУ? Сигуран сам да би се сви у Бриселу одмах огласили и оптужили Србију за угрожавање мира. Ово је, нажалост, само наставак погубне политике двоструких стандарда која никоме не може донети ништа добро – наглашава Дачић.

Министар за рад Александар Вулин каже да Рама жели да уцени Европу и изазове нови рат на Балкану.

– Није први пут да Рама прети. Уједињење Албаније и Kосова немогуће је мирним путем и без великог рата и велике несреће. Рама ће понављати овакве изјаве и наставити да уцењује ЕУ све до момента када му Брисел не буде јасно ставио до знања да је то неприхватљиво и строго кажњиво – наглашава Вулин.

Повод за насиље

Милован Дрецун, председник Одбора за KиМ, каже да је сада очигледно да је Албанија главни реметилачки фактор на Западном Балкану.

– Рама говори о уједињењу с Kосовом, што значи припајање дела српске територије. Јасно је да он води антисрпску политику, а његове речи распламсавају албанске екстремисте који само чекају повод за насиље… – упозорава Дрецун.

Извор: B. Vukčević – M. Dobromirović / Informer.rs