Заробљавање противничког војника, прелазак водених препрека импровизованим чамцима, исхрана прикупљањем намирница у природи – само су неке од способности које редовно увежбавају припадници извиђачких јединица Војске Србије.

“Дубоко иза непријатељских линија” је најкраћи опис најважнијег задатка припадника извиђачких јединица Војске Србије. Да би задатак могао да се изврши без грешке, која се иза непријатељских линија не прашта, важна је стална обука.

– У ширем рејону села Kовиљ извиђачке јединице Kопнене војске са војницима који до сада нису реализовали ову врсту обуке или су били само једном, реализујемо обуку у самосталној исхрани у природи и савлађивању водених препрека – каже потпуковник Ненад Булатовић из Kоманде Kопнене војске.

Прва степеница у извршавању задатка једне извиђачке јединице јесте да се савлада простор, односно да се прође кроз шуму, преко планине или преко реке или језера. За све то потребни су храна и вода, али и разна помагала.

Самостална исхрана и заробљавање “живог језика”

Војска Србије је једна од ретких оружаних сила у Европи која има развијену обуку за самосталну исхрану у природи, све под претпоставком да у борбеним условима, поготову у противничкој позадини, снадбевање неће увек функционисати.

– Направили смо и одређене објекте за припрему хране. Све намернице које смо прикупили, у тим објектима смо спремили и након тога дегустирали, тако да су искуства оправдана и војници су задовољним оним што су радили – објашњава потпоручник Игор Ђорђевић.

Припадници извиђачких јединица приказали су и како изгледа заробљавање “живог језика”, односно противничког војника који треба да пружи обавештајне информације о непријатељским снагама у зони где се воде борбене дејства.

Али изгледа да је војницима то био најзанимиљивији део обуке, али не и најтежи.

– Најтеже на обуци било је прикупити биљке и животиње, јер у ово време нема нешто много змија и жаба, али смо успели да набавимо у довољним количинама. Морали смо доста простора да покријемо како бисмо нашли све оно што нама треба, што нам је корисно да направимо нешто како бисмо се прехранили – каже потпоручник Ђорђевић.

Припадници извиђачких јединица када иду на борбени задатак, по правилу носе храну, али је за дужи боравак, како не би носили много терета, важно да знају да прикупе и припреме храну у природи.

Такмичење за најбољу извиђачку јединицу

Четврту годину за редом организовано је и интерно такмичење, за најбољу извиђачку јединицу Војске Србије. Прво и друго место заузела су одељења Треће бригаде, док је треће место припало припадницима Друге бригаде.

– Што се тиче обуке војници су изузетно мотивисани за реализацију обуке, присутно је њихово велико залагање на савлађивању свих ових постављених задатака пред њима. Извиђачи се најбоље сналазе у простору и ту се најбоље осећају, то је приметно све време током ове обуке – истиче потпуковник Булатовић.

Током обуке ојачан је тимски и такмичарски дух, а српски извиђачи унапредили су своје знање и појачали кондицију, како би на најбољи могући начин могли да раде свој посао – одбрану земље.

Оставите Коментар