Уколико Доналд Трамп одлучи да означи Ирански корпус Револуционарне гарде као „Страну терористичку организацију“, САД ће се суочити са потпуно новим и непредвидивим безбедносним изазивима на Блиском истоку

Прошлог месеца, администрација америчког председника Доналда Трампа разматрала је да Ирански корпус Револуционарне гарде (ИЦРГ) означи као „Страну терористичку организацију (ФТО)“, али је план одбачен након што је наишао на жестоке критике у Вашингтану, пише Неwсwеек.рс.

Ипак, постоје неки који и даље заступају идеју да је тај потез неопходан упркос томе што би одлука не само угрозила амеичке трупе у Ираку, већ би допринела и даљој дестабилизацији споразума о ограничењу иранског нуклеарног програма.

Предводници међу заступницима ове иницијативе су Марк Дубови (оснивач и директор Фондације за одбрану демократије) и бивши званичник Стејт департмента иранског порекла, који покушавају да убеде Трампа како би такав потез ослабио финанијску империју ИРГЦ, иако је ова елитна јединица већ једна од најсанкциосанијих ентитета на свету.

У случају означавање ИРГЦ као ФТО удвостручило актуелне санкције, који би свакако погодили иранску елитну јединицу, одлука би жестоко погидила и Иран који је тек почео да се отвара за стране инвестиције. С обзиром на дубоко испреплетане односе државе, верског врха и ИРГЦ, ретко која фирма би контрирала америчкој одлуци и одлучила се на пословање у Ирану.

Због тога, док су користи од означавања ИРГЦ као ФТО магловите, цене таквог потеза су очигледне.

Нуклеарни споразум између ирана и светских сила би вероватно пао у воду пошто би се тензије на релацији Вашингтон Техеран драстично погоршале. То би даље утицало на невољну, али постојећу сарадњу две земље у борби против Исламске државе у Ираку – пошто шиитске милиције које подржава ИРГЦ играју веома важну улогу на терену, вероватно је да би ове паравојне јединице почеле да саботирају и фрустрирају америчке коалиционе снаге.

То би, слажу се амерички безбебедносни експери, не само значајно угрозило трупе на терену већ би и вероватно потпуно променило наступ Ирана у међународној арени, што је последње што је потребно пре свега Блиском истоку, а затим и свету.

Извор: AP