Иако је једна од главних идеја фудбала да спаја нације, ово је још један случај када је урађено сасвим супротно. Можда је у питању и само невиђено незнање, али то никад нећемо открити.

На трофеју који се додељује победнику Лиге Европе налази се ратна застава БиХ са љиљанима, преноси Журнал!

Иако она симболизује само један народ у „Дејтонској земљи“, и то из времена ратних деведесетих година под којом је ратовала Армија БиХ (бошњачка армија), УЕФА је поставила са заставама осталих својих чланица на постољу пехара Лиге Европе.

Фото: Twitter/Dalira Kazimova
Фото: Twitter/Dalira Kazimova

То је открила фотографија на друштвеним мрежама коју је поставила музичка звезда Далира Казимова уочи финала овог такмичења у Бакуу између Челзија и Арсенала, а на којој се јасно види ратна застава Армије БиХ уместо данашње званичне, коју је наметнуо високи представник Међународне заједнице Карлос Вестендорп 4. фебруара 1998. године.

Остаје да се види да ли ће се Фудбалски савез БиХ, који је формиран 23. маја 2002. године, после свега, упутити захтев УЕФА да се исправи грешка на пехару Европске лиге јер застава која се налази на њему не представља данашњу БиХ у Дејтонским оквирима.

Оставите Коментар