Двојица америчких стручњака – сарадници центра „Џозеф Рејни“ Бишоп Харисон и Престон Лан – упозорили су сународнике да су Сједињене Државе „беспомоћне пред хиперсоничним оружјем Русије“.

У аналитичком тексту написаном за онлајн-издање Реал Цлеар Дефенсе указали су да САД не располажу системом противракетне одбране који би их заштитио од руских „Авангарда“, „Буревесника“ и „Кинжала“.

Харисон и Лан сматрају да се Пентагон превише бави офанзивним оружјима, а одбрамбеним – недовољно јер на њих одлази само 6 одсто америчког војног буџета.

Подвукли су:

  • За офанзивно наоружање је потребно мање новца, али то не укида потребу да САД имају јаку одбрану, а сада је немају.

У наставку су навели да су противници САД – након престанка важења Споразума о ракетама средњег и малог домета – дошли у прилику да ударе први или да „превентивно ударе по (америчким) ракетним системима са нуклеарним бојевим главама“.

Њихов закључак је:

  • Геополитичка реалност се мења великом брзином и осветљава ризике по САД који долазе отуда што ми немамо ефикасну заштиту од хиперсоничног оружја.

Сједињене Државе дуже од године – након што су схватиле да фатално заостају за Русијом – активно раде на хиперсоничним ракетама.

Једна од њих је ARRW која је у класи ваздух-земља.

Оставите Коментар