Четрнаести октобар заувек ће остати упамћен у српској спортској јавности као датум када је прекинут меч Србија – Албанија у оквиру квалификација за Европко првенство 2016. године. Пре тачно шест година, због дрона са заставом тзв. Велике Албаније, дошло је до прекида меча, а затим и опште туче на терену између играча, али и између фудбалера Албаније и српских навијача.

Играо се 42. минут, када је дрон са заставом на којој је мапа тзв. Велике Албаније, уз натпис „аутохтони“ и ликове политичара Исмаила Ђемалија (писац албанске декларације независноти 1912.) и ратног вође Исе Бољетинија, изазвао шок и неверицу у Хумској. Непријатељски расположени навијачи Србије, који су све време вређали Албанце током првог полувремена, потпуно су полудели када су видели албанску заставу над стадионом.

Неко време је прелетала, а тензија је само расла. На крају је штопер Србије Стефан Митровић успео да „приземљи“ дрон. Ухватио је заставу и то је био сигнал да настане општи хаос. Албански фудбалери, пре свих Анди Лила и Таулант Џака, залетели су се на Митровића у намери да отму заставу. Придружили су му се још неки играчи, а онда је настао хаос јер су на терен улетели и навијачи Србије, који су желели да отму заставу.

Тада је виђена и туча играча Албаније са српским навијачима, где су предњачили капитен „црних орлова“ Лорик Цана и Анди Лила. На крају су Албанци успели да сачувају заставу и да је предају делегату, након чега су побегли у тунел главом без обзира, а на том путу су такође добили неколико удараца.

На терен је улетео и Иван Богданов, познати хулиган који је две године раније у Ђенови изазвао прекид меча и спалио заставу Албаније. Кратко jе са групом навијача под фантомкама претио албанским играчима, након чега се вратио на трибине после упада полиције.

УЕФА је након свега одлучила да казни Србију, иако је албанска страна започела хаос и изазвала прекид провокацијом са дроном. Наш тим је за „зеленим столом“ поражен са 3:0, а то је касније утицало и да се неколико наредних мечева игра без публике, као и да наш тим не оде на ЕУРО, већ су то учинили Албанци, по први пут у својој историји.

Ко је човек који је управљао дроном и како је извео акцију?

Иако је у почетку било разних нагађања ко је управљао дроном, прве дезинформације гласиле су да је у питању брат Едија Раме, али се касније открило да је у питању Исмаил Морина, Албанац који је дошао у Београд са том мисијом да изазове провокацију.

Дроном је управљао тако што се попео на кров цркве Архангела Гаврила у Хумској, која је преко пута северне трибине стадиона.

Идеју за „акцију“ добио још након жребања када су Србија и Албанија извучени на жребу. Дуго је планирао и чак је ишао и у извидницу неколико месеци раније, како би извидео локацију на лицу места и како би открио најповољнију позицију за пуштање дрона.

  • Играо сам мали фудбал са пријатељима после жребања квалификационих група и тада се код нас родила идеја да се пути дрон током утакмице. Имали смо дилему око заставе и размишљали смо да напишемо нешто на италијанском, а онда смо ипак одлучили да то буде реч „Аутохтони“ на енглеском, јер нам деловала елегантније.
  • Мислио сам да ће меч да се игра на стадиону Црвене звезде и зато сам 26. јула ишао у Београд како бих осмотрио локацију и снимио стадион, успут сам отишао и до стадиона Партизан, али сам тек касније сазнао да ће се ту играти утакмица. Касније сам преко „Гугл Мапа“ још једном проверио локацију и пронашао неколио места удаљених 50-70 метара од стадиона одакле сам могао да пустим дрон.

У интервјуу је открио и да је имао помагача из Скопља и да је грешком спустио дрон до Стефана Митровића, јер је мислио да су албански играчи играли у црвеним дресовима.

  • Идеја је била да га пустим док иде химна, али баш у том тренутку је неко пролазио поред места где сам био скривен, па сам се уплашио да ме не открију. Пред крај полувремена сам одлучио да га пустим. Мислио сам да су албански играчи у црвеним дресовима и зато сам га спустио ниско у њиховој близини, али сам погрешио. Одмах после тога сам сео у ауто у коме је био мој помагач из Скопља и кренули смо аутопутем. Бринули смо се да ће нас ухватити полиција на граници, али је све прошло без проблема на сву срећу – испричао је Морина.

Он је касније био у затвору у Хрватској, где је научио ћирилицу, Србима се извинио због цркве

Србија је за Морином расписала потерницу због прекида утакмице Србија – Албанија. Он је средином 2017. године ухапшен у Хрватској у Дубровнику. Иако је Србија чекала екстрадицију, на крају је хрватска одбила да га изручи и он је пребачен у Италију, где има боравиште.

Тамо је дао један интервју где се извинио Србима само због тога што се попео на цркву.

Кажу да сам увредио њихову заставу. Њихову веру. Нисам. Само сам показао историју. Наше заставе – рекао је Морина, који је успут „само тражио опроштај јер се попео на српску цркву“.

  • Жалим због једне једине ствари. Што сам се попео на цркву. Ако су се Срби верници увредили због тога, жао ми је. Тражим опроштај. Тражим опроштај што сам се пео на цркву. А остало? Осећам само понос. Све је било моја идеја. И моја способност. И моја глупост. Али све је било моје.

Аутор интервјуа рекао је у тексту да је Морна током затвора у Дубровнику научио да прича српско-хрватски језик, као и да чита ћирилицу.

Морина данас и даље пропагира све исто што је урадио и на дан када је пустио дрон.

View this post on Instagram

Happy Autochthonous Day!!! 6

A post shared by Ismail Morina – Ballisti (@ballist.morina) on

На данашњи дан је на Инстаграму објавио фотографију са заставом уз подсећање да је прошло шест година, уз коментар: „Срећан аутохтони дан“.

Његови графити се могу видети у Албанији поред ликова са заставе коју је окачио на дрон. Велики је навијач Ливерпула, често носи дрес овог клуба на малом фудбалу или док тренира. Дружио се и са навијачима Хајдука из Сплита, уз албанске симболе и подигнуту мајицу са мотивима идентичним као на застави са дроном.

Душан Уштевић

Оставите Коментар