Видим тамо на некој страници изједначавају се четници са усташама. Има ли такво виђење ствари некакву историјску потврду? Да ли можемо изједначити ЈВуО са НДХ?

Па, прво узмимо у обзир да је ЈВуО легитимна војска једне међународно признате државе Краљевине Југославије, док је НДХ марионетска парадржавна творевина под туђом управом коју је признао само мали број држава тј. државе Сила Осовине. Ја нећу негирати да су четници сарађивали са окупатором, да су чинили злочине, то ми није ни циљ. Али, не можемо изједначити то са једном геноцидном творевином од које су се и сами нацисти ужасавали.

Четници нису убили скоро милион људи, НДХ јесте. Наравно, требамо напоменути да је НДХ током читавог рата остала одани савезник Сила Осовине. Иако се током бивше државе четнике често покушавало представити као примитивце који су одане слуге Нијемаца, то није баш тачно.

Од 1941. и четници су се борили против Нијемаца. Најпознатији њихов успјех те године је било ослобађање Лознице. Да односи између четника и окупатора нису били увијек присни како нам се то често представља показује и то да су Нијемци у фебруару 1944. у Србији извршили једну опсежну анти-четничку акцију у којој је убијено 80, а заробљено скоро 1000 припадника Михаиловићеве војске.

Када је Италија капитулирала, четници у Црној Гори су се нашли на удару не само партизана, него и Нијемаца. Четници су у почетку рата били главни покрет отпора у Југославији, a на Западу је Дража Михаиловић постао нека верзија модерног Вилијема Валаса. 1943. у САД-у је чак снимљен и филм под називом „Четници: борбени герилци“ у којима се славе подвизи Драже Михаиловића.

Четници су током рата сарађивали са западним Савезницима, па и са самим СССР-ом 1944, најистакнутије у околини Крушевца. Тако да тврдња Влатка Велебита да Дражине снаге нису испалиле ни метак на Нијемце пада у воду. Њемачка је издала потјерницу за Дражом, за Павелићем је никад не издаде. Свако поређење четника и усташа и њихово изједначавање не може проћи.

Још један мали осврт: знате како се у партизанским филмовима четници увијек приказују као нека врста куге од које сељаци страхују? Ех, чуди ме да нису убацили то да су сељаци масовно прилазили четницима док је Ужичка република падала. Зашто? Једноставно. Радикална комунистичка политика је коштала партизане. Сељаци су у четницима видјети начин да спасу своју имовину. Углавном, закључак је јасан: изједначавања ЈВуО и НДХ не може бити.