Од 1. марта у Аустрији ступа на снагу нова уредба о забрањеним симболима, у коју су овај пут уврштени и усташки симболи, те је за њихово истицање предвиђена висока новчана казна.

Министарство унутрашњих послова сачинило је списак забрањених исламистичких и националистичких симбола, у којем се по први пут налазе и усташка обележја.

На тој листи је 13 застава и симбола Муслиманског братства и Хамаса, као и војног крила Хезболаха, затим, турских „Сивих вукова“, курдске ПКК, али и хрватских усташа.

Забрана коришћења симбола са те листе ступа на снагу од петка и уредба је допуна раније забрањених симбола, међу којима су већ били симболи Исламске државе и Ал каиде, али и пре свега нацистички симболи.

Аустријски парламент, гласовима владајуће Народне партије (ОВП) и Слободарске партије (ФПО), проширење забране усвојио је крајем прошле године, а усвојена уредба предвиђа новчану казну до 4.000 евра, а у случају поновљеног коришћења и 10.000 евра.

Од забране коришћења симбола обухваћених уредбом изузети су медијски извештаји, филмови, позоришне представе и изложбе, ако је јасно да се тиме не пропагирају идеологије које стоје иза тих симбола, односно екстремистичких организација.

Када је реч о усташким симболима, на листи Министарства унутрашњих послова налази се усташка застава, то јест шаховница која почиње са белим пољем, као и друго обележје усташа у облику слова „У“ са гранатом у којој се налази шаховница са почетним белим пољем.

У списак забрањених симбола усташки симболи ушли су због комеморације у Блајбургу, које је последњих година све више постало највеће нацистичко окупљање у Европи.