„Породица српског генерала Ратка Младића, којег је међународни суд осудио за ратне злочине и који служи доживотну казну у затвору у Хагу, брине за његово здравствено стање и захтева да се он одведе на лечење у Русију или Србију“, изјавио је његов син Дарко Младић.

– Сада радимо на новим захтевима како би га одмах пустили на лечење у Русију или Београд, јер се он не налази у условима који доприносе побољшању његовог здравља – рекао је генералов син на презентацији књиге у Државној думи Русије.

Не верују хашким лекарима

Он је навео да је здравље генерала углавном стабилно, али да је породица забринута. Према речима Дарка Младића, породица не верује хашким лекарима.

– Имао је три јака мождана удара, имао много мањих удара, инфаркт. Прошлог лета све време му је скакао притисак. На пример, имао је притисак 220, а хашки лекари су рекли да је „то за њега нормално“. Руски и српски лекари скретали су пажњу да му је погрешно лечен притисак, на пример, давали су му лекове који се међусобно не комбинују – рекао је он.

Према његовим речима, породица генерала дуго није добијала информације о његовом здрављу.

– Зашто кажем да је Русија спасла живот генералу Младићу? Зато што је проблем његовог здравља био присутан свих ових година. Управо Русија је послала докторе који су утврдили право стање његовог здравља. Пре тога лекари из Хага нису давали никакве информације о његовом здравственом стању. На пример, у августу су му снимили главу, али нам нису давали снимак, само су нам дали опис да је дошло до неког погоршања. Али оног дана када су одлучили да замене судије, лекари су одмах позвали адвокате и дали им снимак – додао је Дарко Младић.

Разматрање жалбе

Он је навео да се породица такође плаши да генерал може и да не доживи разматрање жалбе на његову пресуду – датум разматрања је засад непознат.

– Пре су говорили да је разматрање у децембру 2019, али сада је тај датум промењен. Не зна се када ће га разматрати – додао је Дарко Младић.

--