Патријарх српски Порфирије изјавио је да је постигнута сагласност са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем око потписивања Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве, као и да је начелно договорено да после васкршњих празника оде у Црну Гору и потпише тај документ.

Патријарх Порфирије је у изјави за Танјуг рекао да је дубоко уверен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљи, али и однос цркве према држави, ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Напоменуо је да у вези са садржајем уговора нема ништа тајно, с обзиром на то да се преговори воде већ годинама, као и да ће садржај Темељног уговора бити доступан свима.

“Хвала Богу, ми смо постигли сагласност са премијером Црне Горе око темљеног уговора који црква треба да потпише са државом Црном Гором и ја сам потпуно сигуран да ће ускоро доћи до потписивања тог уговора”, навео је патријарх.

Патријарх каже да постоје разне медијске спекулације и контрадикторни гласови који стижу до СПЦ, али да ништа од тога није основано.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

“Мислим да ћемо веома брзо, на радост свих православних хришћана и свих чланова СПЦ у Црној Гори, потписати тај уговор што ће бити коначно једини уговор који недостаје на плану односа цркве и државе или државе и верских заједнице у Црној Гори”, рекао је патријарх Порфирије.

“Са великом радошћу ћу отићи у Црну Гору”

Када је реч о самом чину потписивања документа, патријарх каже да још нису усаглашени и договорени детаљи када ће то тачно бити, али да ће са великом радошћу отићи у Црну Гору.

“Мислим у најскорије време, сада долазе васкршњи празници и када прођу, у директном конткакту са премијером ћемо се лако договорити”, навео је поглавар СПЦ.

Додаје да је то начелан договор, као и да мисли да је логично да он потпише тај документ.

“Дубоко сам уверен да ће потписивање темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе ставити тачку на неспоразуме које сусрећемо и у јавности и у политичким контекстима, а сматрам да заправо уопште није ни било потребно да дође до било каквих тензија и неспоразума, будући да ту врсту уговора потписују све државе, нарочито у Европи, са црквама и верским заједницама”, додао је патријарх.

Како је истакао, по том питању постоји неки устаљени и опште прихваћени контекст и принцип који је апсолутно поштован приликом писања и уговора који треба да се потпише у Црној Гори.

“Што се тиче уговора, ништа није ни скривено, нити је тајно”

На питање како тумачи то што је црногорски председник Мило Ђукановић рекао да се потписивање Темељног уговора води у закулисној процедури и да тај процес није довољно транспарентан, патријарх каже да није упознат са том изјавом, али да свако може да има своје виђење свега што се дешава.

“Што се тиче уговора, ништа није ни скривено, нити је тајно и ти преговори и разговори се воде већ годинама. У крајњој линији, садржај тог уговора биће доступан свакоме. На основу тог уговора ће се регулисати однос државе према СПЦ у Црној Гори, али и однос цркве према држави. Не разумем формулацију господина председника, а верујем да и он разуме да ту не постоји никакав проблем”, навео је патријарх.

Додаје да ће за Васкрс бити у Београду и да ће служити васкршњу литургију у Храму Светог Саве, као што је то чинио и претходни партијарх Иринеј.

Оставите Коментар