Председник општине Дечани Башким Рамосај позвао је косовског премијера Авдулаха Хотија да понуди решење уместо обуставе радова на магистралном путу Дечани-Плав, који локалне власти мимо закона граде у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

„Kада се радови обуставе, добро је да се понуде и исправна решења, господине премијеру. Жао ми је што тренутно носите проблеме настале 20 година“, написао је Рамосај на Фејсбук налогу, додајући да данас шаље само упозорење: „Доста је, доста“!

Рамосај каже да је спреман да нађе решење тако што ће да направи пут.

Након што је у петак објавио привремену обуставу радова, у данашњем оглашавању на друштвеним мрежама, Рамосај је објавио и фотографије са обиласка градилишта у заштићеној зони манастира високи Дечани.

Општинске власти последњих дана интензивирале су градњу магистралног пута кроз заштићену зону православног манастира Високи Дечани, у којој су такви инфраструктирни радови строго забрањени.

Kосовски премијер Авдулах Хоти затражио је јуче обуставу радова на путу Дечани-Плав, рекавши да „подржава преиспитивање свих законских и практичних могуц́ности на терену за довршетак пута који повезује Kосово са Црном Гором“.

Пре Хотија забрану радова затражили су монаси Високих Дечана, Епархија рашко- призренска и председник Србије Александар Вучић.

Leave a Reply