– Радови на изградњи пасареле која ће спојити Калемегдан и савско приобаље у завршној су фази и очекујем да ће она бити у функцији у првим пролећним данима – најавио је главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

– Остало је да се монтирају ограде, расвета, лифт, степениште према Калемегдану и постави скулптура на врху.  Планирано је и уређење зелене површине, која ће се ширити како будемо уклањали пругу.  Добиће се простор за шетњу и игру најмладјих – каже Фолић.

Према његовим речима, пасарела је важна због тога што Београд коначно добија пешачку везу између Калемегдана и приобаља, која омогућава да суграђани безбедно и без проблема приђу Сави.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

– Пасарела није само инфраструктурни објекат, већ и уметничко дело.  На пројекту су радила два светски позната уметника, Мрђан Бајић и Британац Ричард Дикон, у сарадњи са архитектом и академиком Браниславом Митровићем.  Ауторски тим чине три изузетно велика имена, па није ни чудо што овај објекат већ сада као магнет привлачи пажњу грађана – објашњава Фолић.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

Фолић истиче да ће пасарела имати и везу са паркингом на Бетон хали, који ће посетиоци Калемегдана моћи да користе током дана.

– Тиме ће се растеретити централно градско језгро, где су се грађани најчешће паркирали – каже Фолић и додаје да ће пасарела имати уграђене грејаче па ће моћи да се користи и зими.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

Фолић је прошле недеље заједно са ауторксим тимом обишао радове, а један од аутора Ричард Дикон том приликом похвалио је квалитет радова и предложио да се у тунелу којим је некада ишла железница направи мултимедијална уметничка поставка која ће пратити отварање пасареле.