Интернационална Полицијска Организација је представила свој програм „Безбедност деце“ на овогодишњем Serbian Visions конгресу.

У питању је пројекат који представља специфичан концепт окупљања организација цивилног друштва. Овај мултиконгрес је јачање улоге цивилног друштва у земљи и стварање повољнијег привредног амбијента кроз давање доприноса важним развојним сегментима земље.

Интернационална Полицијска Организација, као кровна организација, наступила је са својим партнерима и то Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА, Биро за борбу против трговине људима ИБССА, Агенција за пружање услуга приватног обезбеђења Кугуар и Светска полицијска противтерористичка организација ЦТО. Медијски спонзор је портал Националист.

Илија Животић, председник Одсек 5 Антитероризам и као председник Интернационалне Полицијске Организације присутнима је представио ИПО и објаснио колико је важно да се посветимо безбедности деце у свим сегментима. Вршњачко насиље, секте, наркоманија, безбедност на интернету, киднаповање деце само су неки од пројеката којима ће се ИПО са својим партнерима бавити током наредне године. Објаснио је и како функционише најважнија обука коју већ неко време спроводи ИПО и ДБА а зове се „Шифра Барбара“.

Истакао је важност заједничког деловања и допуњавања у области безбедности деце који ћемо свакако презентовати и државним институцијама. Размена информација и искуства са другим земљама у којима ИПО има представнике такође је од великог значаја.

Стеван Ђокић, председник ИПО секције Србија и председник Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА, представио је Центар ДБА и Секцију ИПО Србија. Представио је све оно што је урађено до сада и осврнуо се на најважнију ствар тога дана. На тај дан је пре две године нестала Барбара Витез која још увек није пронађена. Центар ДБА заједно са ИПО и осталим организацијама помаже родитељима у овом случају. Курсеви и едукације које зајенички раде ове организације веома су посећене и Стеван је навео неколико важних обука.

Немања Иванчић, председник Одсека 3, борба против секти и сектног деловања, испред Центра ДБА, објаснио је присутнима колико је важно да секте не буду табу тема. Да се мора разговарати о сектном деловању и да су деца најрањивија. Он је најавио низ едукација на ову тему како деце и омладине тако и осталих грађана. Испричао је и како се он одлучио и шта га је навело да се укључи баш у ову проблематику.

Петар Шпољарић, председник Одсека 2, наркоманија, Центра ДБА, изнео је будуће планове које ИПО са партнерима ускоро реализује. Пре свега трибине и едукације везано за штетно деловање дрога али и трибине на исту тему које ће бити отворене за све грађане. Навео је и важну чињеницу да је ИПО од ове године постао и члан Vienna Ngo Committee On Drugs и да ћемо наступати и интернационално.

Предраг Николић, директор агенције Кугуар, истакао је важност безбедносне културе и све оно што је релевантно у заштити деце. Обзиром да његова агенција има потписане уговоре са појединим школама где они врше обезбеђење, направљен је и годишњи пресек и извештај који се тиче свих безбедносних проблема везано за децу и боравак у школи. Такође, важна ствар је и улога родитеља у овом сегменту али и њихова едукација као и едукација наставног кадра.

Захваљујемо се порталу Националист као медијском спонзору и свима који су својим присуством подржали презентацију Интернационалне Полицијске Организације.