Служба за безбедност Украјине (СБУ) је саопштила да је у Кијевској области ухапшен један од кључних руководилаца терористичке организације Исламска држава, грузијски држављанин Ел Бар Шишани.

  • У заједничкој специјалној операцији Службе за безбедност Украјине, Министарства унутрашњих послова Грузије и Централне обавештајне агенције САД у Кијевској области је ухапшен један од кључних руководилаца терористичке организације „Исламска држава“- наведено је у саопштењу СБУ.

Према наводима СБУ, ухапшен је грузијски држављанин Ел Бар Шишани, који је од 2013. године био заменик војног заповедника, познат као „Абу Умар ел Шишани“.

  • Прошлог лета терориста је нелегално ушао у Украјину, користец́и лажни пасош. Према расположивим информацијама, терориста је током боравка у Украјини наставио да координише делатност специјалних организација ИСИС- наведено је у саопштењу.

СБУ наводи да је експертизом портрета доказано да је ухапшени странац заиста лидер „Исламске државе“ за којим се трага.

  • Сада је терориста у притвору ради изручења. Проверавају се информације о његовој умешаности у злочине на територији Украјине- наведено је у саопштењу.

Ел Бар Шишани, чије је право име Леван Токосашвили је, иначе, грузијски држављанин чеченског порекла, али скоро две године био је у Украјини.

Из Кијева је, како пишу страни медији, координисао акције ИСИС шром света и једно време био и десна руке недавно преминулог Абу Бакр ал- Багдадија.

Називали су га једним од кључних ратних вођа терористичке организације Исламска држава.

Оставите Коментар