Вучићевић је показао записник састављен 16. децембра 1918. године, 15 дана после формирања Краљевине СХС, у којем највиши црквени великодостојници Црне Горе закључују да ће се ујединити са православном црквом у Србији.

Оно што се месецима уназад дешава у Црној Гори најтачније је дефинисано као “Милов терор”, оцењује Драган Ј. Вучићевић, главни и одговрни уредник дневног листа „Информер“.

  • Хапшење госпође од 70 година, чији је једини грех то што је мајка Милана Кнежевића, посланика Демократског фронта у Скупштини Црне Горе, није ништа до терор. Упад полиције са дугим цевима у медије који пишу лоше о режиму, није ништа друго до терор. Хапшење 16 људи у једном дану само због тога што су учествовали на литијама, то је терор. Директна и званична претња Ђукановићеве партије да ће сви чланови ДПС-а који учествују на литијама бити избачени из странке, и то је терор – каже Вучићевић за Пинк.

Коментаришући хапшење Ратке Кнежевић, каже, подсетило га је “на дивљање проусташке полиције у Хрватској почетком 90-их”.

  • Можда је компарација прејака, али је на месту. Они нису обавили претрес него су извршили најгору преметачину и практично су уништили њену кућу. Све су поломили, разлупали и уништили, и да ли је то демократска порука режима у Црној Гори или демонстрација силе? – запитао је Вучићевић.

Додаје да је Ратка ухапшена као највећи терориста, да су јој стављене лисице, а да је реч о старици са срчаним обољењем.

Каже и да се Мило Ђукановић, вођењем овакве политике терора, бори за своју власти и свој лични профит.

  • Он је јако нервозан јер на десетине хиљада људи, према неким проценама и 100.000, излази на улице. Стога и повлачи ове тешко схватљиве потезе и хапси људе који учествују на литијама – каже уредник “Информера”.

Вучићевић је потом показао записник састављен 16. децембра 1918. године, 15 дана после формирања Краљевине СХС у којем највиши црквени великодостојници Црне Горе закључују да ће се ујединити са православном црквом у Србији.

У тексту се наводи:

  • Ово је записник изванредне сједнице Светога Синода Православне цркве у Црној Гори, одржане у резиданцији Митрополије црногорске дана 16. децембра 1918.

Присутни: митрополит Црне Горе Митрофан Бан, митрополит пећки др Гаврило Дожић, епископ никшићки Кирило Митровић и син0одски секретар ђакон Иво Калуђеровић.

Предмет: да се независна Српско-Православна Св. Црква у Црној Гори уједини с аутокефалном Православном Црквом у Краљевини Србији.

У данашњој својој сједници Св. Синод горње је питање свестрано проучио и донио једногласно ово:

Ријешење: Пошто је Велика Народна Скупштина Српског Народа у Црној Гори одржана у Подгорици дана 13. новембра 1918. године донијела одлуку, да се независна Црна Гора уједини са Краљевином Србијом то и Св. Синод налази цјелисходним и оправданим да се и Св. аутокефална Црква у Црној Гори уједини са независном Православном Црквом у Краљевини Србији, а заједно с овом са цијелом Св. Српско-Православном Црквом у новој држави Срба, Хрвата и Словенаца.

Горње ријешење има се доставити Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Србије Г. Димитрију и Предсједнику Владе Г. Стојану Протићу.“

Уједињење је потврђено потписима присутних.

  • Дакле, сами црквени великодостојници у ЦГ 1918. кажу да се њихова црква зове Српска православна црква, а не Црногорска православна црква. неко ове документе крије од народа у ЦГ, али и од српског народа – закључује Вучићевић за Пинк.

Циљ црногорског режима је, каже он, насилно асимиловање српског народа и да му покаже како ће проћи ако се не помире са насиљем Мила Ђукановића.

  • Ситуација је тешка и за Србију, јер је ЦГ од 2006. независна држава у чије унутрашње ствари не смемо да се мешамо, а како не бисмо Ђукановићу дали повод да се представи као жртва, а да ми испаднемо агресори – каже уредник “Информера”.

Leave a Reply