У заливу Петра Великог изведена су испитивања најновијег ратног брода руске Тихоокеанске флоте „Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов“.

На ту корвету је први пут слетео противподморнички хеликоптер Ка-27ПЛ поморске авијације Тихоокеанске флоте. Укупно је изведено десет полетања и слетања.

Брод је намењен борбеним операцијама у приобалним подручјима, као и да пружа артиљеријску подршку амфибијским јуришним снагама током специјалних операција.

Посаду чини 99 морнара и официра, а депласман је 220 тона.

„Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов“ ће највероватније бити уписан у морнарички регистар до краја године.

Брод је добио име по младом хероју-морнару Алдару Циденжапову, који се жртвовао да би спасао своје саборце током пожара на разарачу „Бистриј“.

Циденжапов је рођен у Бурјатији 1991. године, а 2009. године је ступио у војну службу на разарачу Тихоокеанске флоте.

Док је „Бистриј“ био укотвљен у Фокину, на обали Тихог океана, дошло је до хаварије, када је због пуцања цеви гориво под великим притиском почела да куља у брод, након чега се запалило.

Циденжапов је свесно ускочио у пламен и затворио довод воде до парног котла, чиме је спречио још већу хаварију. Деветнаестогодишњи Циденжапов је преминуо четири дана након пожара, и био је једина жртва трагедије која је могла однети стотине живота.

Оставите Коментар