Чланови и симпатизери Српске радикалне странке напали су вечерас физички активисте невладиних организација пре почетка промоције књига лидера радикала Војислава Шешеља у згради Општине Стари град Београду. Активисти Фонда за хуманитарно право (ФХП), Форума ЗФД и Иницијативе младих за људска права дошли су на промоцију Шешељевих књига са намером да јој присуствују и да присутнима поделе Досије ФХП-а “Злочини над Хрватима у Војводини”.

Активисти и симпатизери радикала су напали шесторо активиста невладиних организација, четири жене и два мушкарца, грубо их гурали, бацали на под и избацили напоље из општинских просторија уз вредјања, псовке и погрде.

„Ушли смо у у хол, почели су да нас бацају, гурају, псују… Оборили су Наташу Кандић, и мене су оборили, избацили су нас напоље. Никакво општинско обезбедјење нисмо видели, никакву полицију. У једном тренутку је дошао Шешељ и рекао да нас избаце“, испричала је агенцији Бета Наташа Говедарица, директорка београдске канцеларије немачке организације Форум ЗФД.

„Некада је било могуће отићи на трибине које су организовали присталице Ратка Младића, разне екстремистичке десничарске организације. Ни тада нисмо били добро примљени али није било никаквог насиља. А ово вечерас је скуп у згради једне институције. Они су били у стању да нас неколико згазе. Шешељева наредба је била да нас избаце напоље. Гурали су нас, нас неколико је попадало. Да је била другачија наредба, ко зна шта би се десило“, испричала је агенцији Бета Наташа Кандић из ФХП-а.

Она је оценила да и овај случај, као и бројни други у последње време, показују да екстремисти више немају никакве кочнице и да осећају да могу неистомишљеницима да раде што год желе.

„Као да не постоји закон. Зграда општине је јавни објекат, немају право да некога туку, ударају, бацају на под“, навела је Наташа Кандић.

Наташа Говедарица је оценила да је вечерашња промоција Шешељевих књига заправо „негирање геноцида у псеудонаучној форми уз потпис ратног злочинца Војислава Шешеља у центру Београда, у просторијама финансираним средствима градјана“.

„То је потврда континуитета националистичке политике коју је Србија водила ратовима и после њих“, поручила је она.

Војислав Шешељ је у Хагу осуђен на десет година робије, измедју осталог и због злочина над Хрватима и другим несрпским становништвом у Војводини током деведесетих година 20. века.

Оставите Коментар