Тајни војни планови, поготово такви планови великих сила, постају јавни по правилу само онда када је то њима за нешто потребно.

Било како било, интернетом кружи америчко војно упутство за победу над Русијом у хибридном рату.

Наслов те књижице-инструкције је „Упутство за рат нове генерације против Русије“ (The Russian New Generation Warfare Handbook).

Настала је у децембру 2016-те, а угледни амерички лист The National Interest тврди да се из „необјашњивих разлога“ нашла на интернету ове године.

Само упутство има 68 страница, са фотографијама руске војне технике и подацима о руској војној опреми.

У Упутству се тврди да је Русија од САД преузела оријентацију на коришћење извиђачке авијације и дронова за „рано откривање положаја противника“.

Упутство сугерише припадницима Оружаних снага САД да руска стратегија подразумева смену режима у другим земљама са ослањањем на локалне снаге, без извођења класичних војних операција.

У Упуству дословно пише: „Учешће локалног становништва даје посебну снагу војним дејствима на светској арени“.

Упутство овако означава слабе тачке руске армије које САД „могу искористити“:

„Регрутовани војници су без потребне мотивације, али ће то постајати све мање проблем јер је у ОС РФ све више професионалних војника. Тактичко вођство је формално, логистика слаба, а авионска и артиљеријска подршка, по правилу, зависе од обима, а не од тачности“.

Упуство садржи и упозорење америчким војницима и официрима да буду спремни да дејствују и у условима када противник гуши ГПС и избацује из функције радио-електронску опрему.

Оставите Коментар