Спор око аутономног региона Косово и Метохија треба решити компромисно, не једностраним акцијама, пише Јерусалем Пост.

У тексту у Јерусалем Посту наводи се да Израел подржава непосредне преговоре Београда и Приштине и решење које би требало да буде резултат компромиса.

Уз оцену да се ради о принципијелном израелском ставу о питању Косова које није само резултат разборитог израелског приступа, већ и афирмације политике засноване на највишим принципима у спољним односима и међународном праву.

“Слично као и Израел, и многе друге државе у свету, укључујући пет чланица ЕУ – Грчку, Кипар, Румунију, Словачку и Шпанију – противе се једностраној сецесији Косова. Баш као Израел, ни једна од ових земаља није могла прихватити пристрасно и једнострано решење, које ствара преседан и крши међународно право.”

У тексту који објављује Јерусалем Пост подсећа се да у последње две године, ниједна влада није признала Косово. Напротив, 18 земаља је повукло или обуставило признавање.

“То јасно показује проблематично питање статуса Косова и опадајући тренд ка подршци става косовских Албанаца. Данас је мање од половине чланица УН-а успоставило односе са Приштином. Недавни гласови у разним међународним организацијама о чланству Косова завршили су погубно за њих”, наводи се у тексту.

Аутор пита колико су Израелци спремни да прихвате катастрофално присилно решење над светим градом Јерусалимом?

“Чак су и они који су спремни на компромис одлучни да би уступке требало остварити у завршној фази непосредних преговора двеју страна политичког спора, чиме су у складу са основним правним начелима. Слично томе, Косово и Метохија су колевка српског националног идентитета. Њени манастири: Високи Дечани, Пећка патријаршија и Грачаница спадају у средњовековне живе чуваре српске духовне, културне и историјске баштине”, истиче аутор.

Истовремено критикује Акри Ципу због текста “Нова израелска влада би коначно требало да призна Косово”, објављеном такође у Јерусалем Посту, 23. маја 2020. године, упозоравајући да су јеврејски народ и њихова једина држава, држава Израел, деценијама патили од манипулативног и злонамерног непријатељског извештавања.

Израелска констелација спорова и, нажалост, чак конфликтних односа са неким земљама – не само у региону – захтева чврсто противљење било каквом решењу које укључује присилу и предуслове, чиме се успоставља штетни преседан који би сутра могао да се користи против самог Израела, наводи се између осталог у ауторском тексту почасног конзула Србије у Израелу Александра Николића у Јерусалем Посту.

3 KОМЕНТАРА

  1. Ovo vam je hvala od zidova sto ste prvi od svih fasista ocistili beograd od Jevreja
    Beograd je za novu godinu 41 42 bio jedini u Evropi grad u kojem vise nije kmecalo ni jedno Jevrejsko DIJETE

    • @Cita, Da, posto su ih tvoje ustase, koje su tada drzale celi sever Srbije to Zemuna, ukljucijuci i Zemun, istrebili Jevreje. Drugi deo Srbije je bio pod Nemackon cizmom.

Оставите Коментар