Израелска приватна обавештајна фирма „Црна коцка“ (Black Cube) умешана је у скандале у САД и Европи, тврди Politico.

Европски портал америчке новинске компаније додаје да је током мађарске предизборне кампање „Црна коцка“ тајно снимала састанке с представницима невладиних организација, које је потом мађарски премијер Виктор Орбан цитирао.

Бивши агент те фирме каже да су људи који раде за „Црну коцку“ између децембра 2017. и марта 2018, под лажним идентитетима, контактирали мађарске невладине организације и појединце повезане са америчким бизнисменом мађарског порекла Џорџом Сорошем.

Снимке тих разговора, који су прво почели да се појављују у „Џерузалем посту“ и дневном листу „Мађар Идок“ – који је под контролом мађарске владе – три недеље уочи априлских избора у Мађарској, Орбан је користио како би напао независне организације цивилног друштва у посљедњим данима кампање, појашњава се у тексту.

Снимци објављивани у мађарским медијима састоје се од кратких извода из разговора између агената „Црне коцке“ и њихових „мета“, а које је влада објављивала уочи избора.

У једном примеру, портпарол мађарске владе Золтан Ковач написао је у свом блогу да је „према недавно обелодањеној изјави Трејси Ахерн, бившег шефа финансија Сорошевог фонда, тај милијардер поручио квази-плаћеничке снаге од најмање 2.000 људи са задатком да постигну троструки циљ – обарање Орбанове владе, рушење пограничне ограде и промовисање имиграције у Мађарску“.

О „Сорошевим процурелим плановима“ о „убацивању људи у мађарску владу“ говорио је и сам Орбан у интервјуима у данима уочи избора.

„Политика ‘Црне коцке’ је да никада о својим клијентима не разговара са трећом страном и да никада не потврди нити порекне било какву спекулацију у вези са радом компаније“, рекао је за Politico портпарол „Црне коцке“.

Како је портпарол навео, „Црна коцка“ увек оперише потпуно у складу са законом у свакој јурисдикцији у којој ради, следећи правни савет водећих светских правних фирми.

Иначе, „Црна коцка“ је, према наводима њеног бившег оперативца, први пут оперисала уочи избора у некој земљи током мађарске предизборне кампање.

Два неименована извора блиска овој фирми кажу да не знају ко је платио за ту операцију нити да ли је мађарска влада била у то умешана.

Људи који су се састајали са званичницима мађарских НВО и снимали разговоре са њима користили су европска и арапска лажна имена, али је најмање двоје међу њима говорило са изразитим израелским акцентом, наводе људи из организација који су се са њима састали.

Састанци су заказивани у хотелима и луксузним ресторанима у Будимпешти, Бечу, Амстердаму, Лондону у Њујорку, а компаније које су агенти „Црне коцке“ тврдили да представљају, заправо – не постоје.

Оперативци израелске фирме су користили и лажне налоге на ЛинкедИну и вабсајтове, које би гасили одмах по завршеном састанку, а већину телефонских бројева би искључивали у наредним недјељама.

У два случаја, лидере мађарских НВО контактирала је жена која се представила као Ана Бауер, а у једном случају се та жена представила као запослена у фирми „Тауро капитал“, док је та имена „Црна коцка“ у прошлости користила за различите пројекте.

Бивши оперативац „Црне коцке“ каже и да у седишту те фирме у Тел Авиву, с пуним радним временом, ради мађарски аналитичар.

Није, међутим, Орбан једини који је користио услуге израелске фирме, већ је „Црна коцка“ сарађивала и са познатим холивудским продуцентом Харвијем Вајнстином, за кога је контактирала глумицу Роуз Мекгован која га је оптужила за силовање, напомиње Politico.

Вајнстин је, наиме, изнајмио „Црну коцку“ да сакупи информације о тој глумици, као и о новинарима који истражују о њему, а израелска компанија се касније извинила за ту операцију, о којој је први писао „Њујоркер“.

Исти лист је навео и да су оперативци исте израелске фирме, под лажним идентитетом и као представници непостојећих компанија, слали мејлове чланова породица званичника администрације бившег председника САД Барака Обаме који су учествовали у преговорима са Ираном, што је, међутим, „Црна коцка“ негирала.

Politico наводи да је иста фирма била ангажована и другде у Европи, као на пример – у Румунији.

„Црну коцку“, иначе чине већином млади аналитичари и оперативци који су претходно радили за израелску обавештајну службу, објашњава особа која је некада радила за ту фирму.

Иако се ова компаније неретко у медијима описује као повезана са израелском националном обавештајном агенцијом Мосад, у ствари већину њених запослених чине бивши војници који су радили за обавештајни сектор Министарства одбране Израела, напомиње саговорник европског портала.

Извор: Танјуг