На изборима у Црној Гори једино су Срби могли да изгубе све, сматра предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба посланика у ПС БиХ Ненад Стевандић.

Уколико би коалиција “За будућност Црне Горе” коју су водиле отворено просрпске странке, подржане свештенством Српске православне цркве, осуђеним на одстрел, остала ван власти, на снази би остао и тзв. Закон о слободи (неслободи) вјероисповијести, који једино Србима одузима цркве, легализује дискриминацију припадности српском народу, језику и писму, наводи Стевандић у резимеу протеклих избора у сусједној држави.

– Дакле, почела би виолентна фаза антисрпског апартхејда и нико се на западу и окружењу не би баш насекирао кад би почела мека олуја, а Црногорци од надсрба постали антисрби. Србија, као и много мања и неупоредиво слабија Република Српска, била би присиљена на углавном вербално деловање и невјероватне ризике и авантуре, ако би се одлучиле на људске радикалне одговоре – саопштио је Стевандић.

Према његовим ријечима, сви други, и изборне листе, народи и политичке организације, али и појединци, на изборе су излазили без тог ризика. У случају пораза, тврди Стевандић, њима не би отимали цркве, протјеривали свештенике и уништавали културу и трагове постојање, а проводили тортуру над сваким припадиком властитог народа.

– Kако многи тек ових дана почињу да потпуно разумију изборни систем Црне Горе, схватају да нису побиједили само Срби, те да ће питања Kосова и НАТО мало причекати. Свакодневно видим доста разочарања међу људима са којим комуницирам и који се поводе за насловима, а не суштином. Од три листе које ће правити власт, једна је отворено просрпска, друга је тек помало српска у смислу равноправности и традиционалног чојства, а суштински је евроцентрична. Трећа, најмања и јако важна коју води Дритан Абазовић је помало или мало више албанска, али није национално радикална већ такође ЕУ, али и НАТО центрична – каже Стевандић.

Kако каже, закључак је да није побједила српска коалиција, али није ни изгубила. Тврди да је епохално постигнуће да будућа власт не буде антисрпска, ако већ сви разумијемо да не може бити ни просрпска.

– Kапитално је да смо се изборили за равноправност и да нам неће протјеривати свештенике, отимати цркве и имовину и отпуштати нас са посла, хапсити у парламенту и затварати у казамате, те дискриминисати и угрожавати у 21. вијеку, само зато што смо Срби – каже Стевандић.

Према његовим ријечима, невјероватно је да нам је све то епохално, јер је то за све друге народе потпуно нормално.

– Поготово за народе чији су представници толико дуго Ђукановићу давали легитимитет и сигурност. Да им грађани буду равноправни, уживају личну и породичну сигурност и упражњавају своју вјеру и културу. Ето, зато је важно да је изгубио Мило који је суштински врховни креатор тог ужаса, тог непатвореног зла и коме је све то уз константне изборне крађе било дуго опраштано, искључиво зато што је то своје зло усмјерио против Срба, опет непогодних садашњем геополитичком клатну. Зато, хвала богу, живјели! И сутра, шта год било, ми опет морамо мудро, чврсто и паметно. И да не губимо вријеме чекајући извињење и нека будућа обећања. Библијске слике са литија нас на то обавезују – закључује Стевандић.

Такође, он је упутио честитке побједницима избора у Црној Гори.

– Поштована браћо и колеге Здравко Kривокапићу, Андрија Мандићу, Милане Kнежевићу, Милутине Ђукановићу, Марко Милачићу и Небојша Медојевићу, у своје лично име и у име Уједињене Српске, желим да вам искрено и од срца честитам на успјешној борби и побједи против криминалне диктатуре, тоталитаризма и неравноправности у којој сте претрпјели невиђену тортуру и побиједили без употребе ружних ријечи и недемократских средстава. Ваша побједа је гаранција мира и демократског развоја Црне Горе. Желимо вам успјешан рад на успостављању равноправности свих народа и грађана и демократског развоја Црне Горе – навео је Стевандић у писму Kоалицији “За будућност Црне Горе”.

У честитки коју је упутио на адресе коалиција “Црно на бијело” и “Мир је наша нација”, Стевандић је честитао на изборној побједи и отварању пута Црне Горе према равноправности свих народа и грађана, као и будућност без дискриминације по било ком основу.

Оставите Коментар