Пулмолог проф. др Бранимир Несторовић гостовао је у емисији „Фокус“ на Б92 и рекао да сматра да ће у Србији умрети „још око 40 људи“ од корона вируса, да нас од њега штити „српски ген“, а говорио је и о вакцини, теорији о настанку вируса у лабораторији и изјави француског нобеловца која је подигла свет на ноге.

„Вирус је дело људских руку. Све је кренуло од познатог вируса код слепих мишева, на којем се интервенисало да би се ‘хуманизовао’. У том тренутку се вероватно догодила или грешка или је све процурило из лабораторије. Добили су нешто што је супротно од онога шта су тражили“, рекао је Лик Монтање, а са овом теоријом слаже се и Несторовић.

„То није само његова идеја, Индијци су то објавили у фебруару и морали су да повуку због реакције Кине. Ако хоћете да направите вакцину, узмете релативно безазлен тип корона вируса, неки од претходних, и онда му убаците неке секвенце другог вируса. Овде се догодило убацивање ХИВ секвенци, оних бодљи што се виде, учинило је да постане невероватно пријемчив за људске ћелије, изузетно лако се качи за њих. Повољно је то што је рекао у другом делу интервјуа, који изгледа нико није читао до краја, вештачки вируси не могу да буду много отпорни, и рекао је да ће за месец дана губити на вируленцији. Он не може да се ‘избори’ са природом, способност инфекције и тешких облика опада,“ рекао је Несторовић.

„Много је истраживања и лоших радова, јер сви желе да се ‘ухвате’ за актуелност вируса, сви би нешто да објаве о томе, јер тренутно нема рецензије, а новинари то воле – овај професор рекао ово, онај је рекао оно. Али он је изузетан лик, иако је црна овца у медицини, више је пута био у сукобу, напустио је Француску због својих ставова који се нису слагали са медицинским естаблишментом,“ рекао је он.

Монтање тврди да ће вирус уништити самог себе, јер „природа враћа ствари у своје руке“. Француски научник је рекао да ће се то догодити крајем маја, а овако је Несторовић прокоментарисао.

„Необично је да на почетку епидемије има невероватну експлозивност, а онда брзо изгуби ту вируленцију. Епидемија, по моделу који сам ја користио, траје два месеца, наравно не истим интензитетом. Ако мене питате да ли је вирус вештачки, мислим да јесте. Цео живот се бавим вирусима респираторних инфекција. Они имају кратку инкубацију, ви увек знате ко је био слинав и да ли вас је заразио. Овај вирус имао је 14 или 28 дана инкубације, а ја не знам да је такав до сада постојао. Чак ни међу досадашњим корона вирусима“, рекао је он.

Респираторни вирус имају своју „мету“, нападају одређене протеине у том систему по којем и носе име.

„Немате ви код грипа инфаркт, жутицу, мождани удар. Овај вирус доноси тромбозе, као ниједан респираторни. И такви вируси за неколико дана оду излучењем, док овај остаје данима. Има гомилу особину које нису типичне за респираторне, али итекако јесу за ХИВ групу и ретровирусе,“ рекао је он.

„Политичко је питање чији је вирус, и тешко је испливати из тих вода. Мене плаши могућност да можемо да манипулишемо природом, јер природа има страховиту моћ саморегулације. Плаше ме приватно финансиране лабораторије, не верујем у филантропију тог типа. Чим је неко милијардер, није филантроп. Ко има 200 милијарди долара, не воли људе,“ рекао је он.

„Највише су Монтањеу замерали наклоност ка хомеопатији, лекари говоре да је то будалаштина и плацебо, а Монтање је баш то радио највише раније. О хомеопатији не може да се објави медицински рад, у озбиљним медицинским часописима та реч не сме да се појави ни у наслову. Нико већ 30 година не објављује ништа о томе, јер се коси са принципима модерне, класичне медицине,“ рекао је он.

Несторовић је на питање „како неко уопште направи вирус“ одговорио – „веома лако, нажалост“.

„И клонирати људе у лабораторији је веома лако, теоретски. Клонови, додуше, кратко живе,“ рекао је он али није одговорио на питање да ли има информацију о успешно изведеном клонирању људи.

Америчке вакцине, Доналд Трамп, Бил Гејтс…

„Код нас је релативно незапажено прошла вест да је ФБИ запленио комплетну документацију ЦДЦ-а, на основу дојаве узбуњивача о модификованим резултатима студија вакцина. Доналд Трамп је сада обуставио финансирање, Американци нису СЗО ни давали много новца. СЗО никад нема паре, они се зато и окрећу приватним финансијерима, не треба здравље да зависи од милијардера као што је Бил Гејтс. Сада се води битка између Америке и Кинеза, и то ће имати огромне импликације, јер је то практично рат. Трамп има лични интерес, произвођачи вакцина су његови непријатељи и може финансијски да их руинира ако докаже да процес није био исправан. Ја бих лично, да сам на позицији, увозио вакцине из Русије, не видим разлог да се све увози са Запада,“ рекао је он.

„Бил Гејтс је веома нападно рекламирао вакцину о корони, и рекао је нешто што ми је страховито засметало – рекао је да у оваквом тренутку не може фокус бити на квалитету и безбедности вакцине. Него да земље саме одлуче да ли ће их купити и процене безбедност. Делом је то Новак Ђоковић заправо коментарисао када се подигла фрка. Делује да постоји жеља да овај вирус потраје вечно да би се сви вакцинисали, а ми не знамо да ли ће корона постојати већ следеће зиме. Шта ће нам вакцина која ће бити спремна ове јесени, када ће до тада 60 одсто људи већ бити имуно, и то две године? Ко ће онда да се вакцинише?“, упитао је Несторовић.

Бојана Зимоњић Јелисавац

Оставите Коментар