ИАKО се становништво Kрима још 2014. године плебисцитом одлучио да уђе у састав Русије, оспоравање легитимности тог референдума и уопште руског права на Kрим траје и даље, рекло би се чак и још јачом жестином. Kрим је иначе према предлогу Никите Хрушчова и једној одлуци из 1954. године издвојен из састава СР Русије и припојен СР Украјини.

Сергеј Хрушчов, син Никите Хрушчова, некадашњег генералног секретара СССР-а, пре 5 година коментарисао је тадашње наводе

Kијева да је Kрим незаконитим путем припојен Русији, истакавши да је, када је реч о неповредивости државних граница, онда потребно да се Украјина првобитно врати у састав Совјетског Савеза.

– Ако говоримо о неповредивости граница, онда је првенствено неопходно вратити Украјину у састав Совјетског Савеза. Границе нису непомичне, а када је реч о Kриму — то је завршен случај – истакао је пре пар година на питања медија.

Подсетимо, Сергеј Хрушчов је пре пар година у интервјуу за украјинску телевизију „112“ рекао да предаја Kрима Украјини није била политички мотивисана, већ да је у питању било чисто техничко питање како би се решили многобројни бирократски проблеми у вези са инвестицијама на том полуострву.

Ипак, и поред тога Сергеј Хрушчов није оспоравао чињеницу да је пре припајања Kрима СР Украјини, то полуострво било у саставу руске државе.

Подсетимо, Kрим је 19. фебруара 1954. године одлуком Врховног савета СССР-а ушао у састав Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике, а иницијатор декрета био је тадашњи лидер Никита Хрушчов. Након распада СССР-а, Kрим је остао у саставу Украјине.

Међутим, након референдума у марту 2014. године, грађани Kрима одлучили су да полуострво буде припојено Руској Федерацији.

Оставите Коментар