Ових дана смо чули како се земље утркују да набаве посебне, али и обичне маске за заштиту од коронавируса. Добављачи и неке апотеке су у малопродаји толико дигли цене да су многима недоступне и најобичније маске за једнократну употребу.

Е сад, одједном се у Русији неко сетио да је током Хладног рата постојало нешто што се у нас звало „Одбрана и заштита“ и масовне цивилне вежбе „Ништа нас не сме изненадити“. С доласком „демократије“ су те праксе одбачене као глупе, непотребне и реликти „параноичног комунистичког режима“. Е, та „одбрана и заштита“ постојала је и у бившој Југославији, а АБХ обуку су пролазили милиони Југословена.

Цивилна АБХ обрана, за млађе, реч је о атомско-биолошко-хемијској обрани, како се тада звала, је одбачена, а бригу о томе је преузела војска. Наравно, војске земаља су апсолутно неприпремљене за овакве ситуације, осим да обране своје и животе војног и политичког врха земље, иако се не зна од којег то „непријатеља“.

Од цивилних вежби „Ништа нас не сме изненадити“ је остала тема за сатиру Анте Томића и Рајка Грлића, који су од тога направили прилично гледану комедију „Караула“.

Срећом, многи у Русији су схватили да се не можете штедети на једнократној роби и да сами можете шити маске. Да, заштитна својства неће бити иста као на посебним клиничким маскама, али су оне које су за кућну израду саветовале „совјетски и ЈНА експерти“ више него добре.

Не могу се назвати потпуно бескорисним, јер омогућавају минималну количину „нечистог ваздуха“. Неће вам дати 100 одсто сигурности, али шта чинити? Живимо у свету у којем апсолутна решења не постоје.

Будући да је све ново већ представљено, како се на интернету није појавио снимак, ако постоји, бивше југославенске Цивилне заштите и организација које су биле задужене за цивилне војне вежбе, укључујући АБХ обрану, представљамо вам кратки совјетски филм „Учините то сами“, којег је давне 1968. објавио Штаб цивилне заштите СССР-а, а 2020. га је поновно објавио канал Wхите Стоне Мордор.

Врло занимљив рад о томе како осигурати максималну заштиту не само од бојних отрова, већ и хемијских твари и радиоактивних честица. Можда ћете с тим на глави на улици изгледати као да сте на карневалу, али је уз придржавање социјалног дистанцирања заштита готово у потпуности загарантована.

За млађе читаоце, ако их занима, нека се код родитеља распитају чиме су нас то гњавили у основној и средњој школи и у временима када су младићи с навршених 18 година служили војни рок, ако су у војном одсеку били добре воље, не даље од 300 километара од куће.

Оставите Коментар