Ово је потпоручник Југословенске војске Душан Борчић, пилот-ловац који се истакао јунаштвом у одбрани Београда на данашњи дан пре 79 година.

Немачко бомбардовање га је затекло на аеродрому Земун, на дужности пилота у 161. ескадрили на ловцу домаће производње Рогожарски ИК-3.

Иначе, наша авиоиндустрија је била прилично развијена између два рата. Чак 9 фабрика авиона је постојало у Србији. Колико их је данас?

”Прва српска фабрика аероплана Рогожарски” у Београду је била наша најбоља фабрика. Власник је био ветеран српске војске Живојин Рогожарски и његов тим инжењера Љубомир Илић, Коста Сивчев и Слободан Зрнић је направио један од најбољих авиона своје класе на свету у то време—Рогожарски ИК-3, који је чак сматран за бољи у перформансама од немачког Месершмита. Једина је штета што је масовна производња почела тек 1940. и што наша војска није успела да добије стотине Рогожарски ИК-3 борбених авиона како би се одбранила од немачког напада.

Потпоручник Душан Борчић је тог 6. априла 1941, на свом авиону Рогожарски ИК-3, током ваздушног дуела са немачким авионима успео је да обори чак 2 непријатељска авиона—једног немачког Месершмита и један бомбардер Дорниер До-17, али је након тога погођен, а његов авион оборен. На жалост, тог дана је српски пилот Душан Борчић је погинуо у одбрани престонице Београда.

Душан се родио 13. децембра 1910. године у Босанском Петровцу. Завршио Подофицирску пилотску школу Југословенске војске у Мостару, а затим све разделе летачке обуке за ловца, да би 1937. године био произведен у чин потпоручника. Последњи пут је полетео у легенду са војног аеродрома Земун.

Слава пилотима браниоцима отаџбине током Априлског рата 1941!

Оставите Коментар