Група посланика Државне Думе – доњег дома парламента Русије – покренула је “законодавну иницијативу“ да се у закон о одговорности за страно финансирање политичких активности укључи “отежавајућа околност“.

Један од подносилаца иницијативе, члан думског одбора за законодавство Јевгениј Марченко, открио је да он и његове колеге предлажу да се створи законска могућност да кључни актери политичких манифестација финансираних из иностранства – уколико на њима дође до масовних немира, сукоба и насиља –могу да буду осуђени до десет година затвора.

Марченкова група поднела је нацрт закона којим је предложено успостављање додатних основа за ликвидацију политичких странака, у којем се посебно разрађује могућност да су странке, њихове изборне кампање и кандидати финансирани из иностранства.

Тим нацртом су иницирали увођење затворске казне за функционере странака које примају финансијска средстава из иностранства.

Марченко посебно наглашава: „Желимо увођење кривичне одговорности за страно финансирање политичких активности, са могућом осудом до пет година затвора. А ако је постојало страно финансирање, па још дошло до нереда и насиља – до десет година затвора“.

Оставите Коментар