ЊКВ Принц Владимир Карађорђевић је најавио оснивање политичког покрета Монархистички фронт. Планирано је да Монархистички фронт почне са дјеловањем током 2020. године.

Како је изјавио Дејан Дамњановић, шеф кабинета ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића, Принц Владимир је недавно изразио жељу да се дjелатност његовог кабинета подигне на политички ангажованији ниво, па је одлучено да је најадекватнији облик у овом смислу оснивање политичког покрета.

Основна идеја Монархистичког фронта је, како се наводи, превазилажење тренутне политичке и друштвене кризе за коју су у великој мјери одговорне политичке странке. Циљ је окупљање грађанства око идеје која би могла представљати фактор стабилности у друштву а то је институција монарха у контексту евентуалне рестаурације монархије.

Врло је битно нагласити да, за разлику од неких осталих личности из породице Карађорђевић, Принцу Владимиру сам положај монарха не представља централно или најбитније мјесто у његовом друштеном дјеловању. За њега је најважнија идеја саборности, идеја окупљања око неке заједничке државне и националне платформе са суверенистичким предзнаком а не бављење оним што је од формалног значаја – кадровским рјешењима у контексту евентуалне рестаурације монархије, наводи се у саопштењу.

-У погледу спољне политике и геополитичке оријентације, Монархистички фронт ће бити оријентисан ка емпиријски потврђеним савезницима Србије а не ка авантуристичким и ризичним савезништвима са државама са којима је Србија у новијој историји имала отворен конфликт. Монархистички фронт од свог чланства не захтијева ексклузивност и не искључује њихово чланство у неким другим политичким организацијама, те на тај начин омогућује синергију група и појединаца. Намјера је да се не излази на изборе већ да се сва енергија усмјери ка успостављању саборности кроз јавне манифестације, конференције, медијску кампању и сл. Кад се у хипотези достигне одређена критична маса у јавности, неке друге тактичке опције друштвеног и политичког деловања биће размотрене, закључује се у саопштењу.


Оставите Коментар