Кинеске власти започињу велику индустријску преоријентацију која ће до 2030. резултирати милионом возила на водоник. Да ли су електрична возила на батерије већ застарела?

Кина већ припрема следећи круг возила са горивним ћелијама. Пре неколико дана, високи функционер Ван Ганг, био је врло јасан на телевизијском каналу Блоомберг: „Морамо створити државу у којој доминира водоник“.

Иако су његове изјаве прошле незапажено, Ван Ганг је ипак на кључној позицији, када је у питању доношење стратешких, кинеских одлука. Ради као потпредседник Националног савета за развој политика. Ганг учествује у кључним одлукама о будућности кинеске економије. Управо је он, пре двадесет година, уверио Владу Кине да развија акумулаторско, електрично возило.

Данас је Кина највеће светско тржиште, са више од милион електричних возила на улицама. То је уједно и највећи произвођач батерија. Кина жели да смањи своју зависност од нафте и спречи велика загађења у градовима.

„Решићемо све проблеме“

Одлука да водоник постане нови национални приоритет, значи да ће Кина масовно улагати. Ван Ганг сматра да возило на водоник још није нашло своје место због трошкова и индустријских препрека. „Решићемо све проблеме који су спречили развој возила на горивне ћелије“, обећава високи, кинески функционер.

Влада је, у марту ове године, прекинула подршку електричним возилима како би усмерила своје ресурсе на развој возила на горивне ћелије. Тренутно у земљи постоји мање од 2.500 возила на водоник. Прекретница од милион возила могла би се досегнути до 2030. године.

Влада је већ уложила еквивалент од више од 10,7 милијарди евра у технологију горивних ћелија и очекује се да ће понудити подстицаје за убрзавање изградње станица за дистрибуцију водоника.

У априлу је водећи француски Аир Лиqуиде у партнерству са компанијом Цхенгду Хуаqи Хоупу развио станице за дистрибуцију водоника широм земље. Осим тога, градитељи Греат Wалл Мотор, Yутонг Бус и Фотон Мотор су ушли у индустрију кроз државне подстицаје намењене истраживању и развоју.

У покрајини Гуангдонг се већ гради фабрика вредна 1,6 милијарди евра. План је да се заврши у року од пет година, након чега ће годишњи капацитет производње бити око 160.000 возила.

Осим тога, чини се да технолошки напредак у производњи горивних ћелија убрзано напредује са доласком нових материјала за замену одређених ретких метала, као што је платина, што би имало за последицу знатно смањење трошкова производње.

Као први корак, јавни превоз би требало да има користи од планираног увођења водоника. Централна влада намерава да постепено, сваке године до 2020., на улице изведе 30.000 „чистих“ возила у 30 градова, углавном на водоник.

У исто време, Кина такође намерава да тестира водоник у одређеним регијама, успоставом екосистема који укључује производњу обновљиве енергије, као и складиштење водоника. „Гориво“ које се затим може транспортовати у економска средишта.

У Француској је напредак на овом подручју убрзан. Први аутобуси на водоник у граду Бруаy-ла-Буиссичре (Пас-де-Цалаис) биће пуштени у погон од јула ове године.

Оставите Коментар