Кинеска авијација представила је свој први млазни борбени авион који може да испаљује ракете приликом лета у великој брзини.

Како преносе страни медији, реч је о демонстрацији силе. Кина жели да покаже да има најнапредније ваздушне јединице после Сједињених Америчких Држава.

Два авиона Ј-20 (од четири, колико их има у кинеској авијацији) отворила су своје преграде са ракетама, док је ваздухоплов летео брже од брзине звука. Маневар је изведен на сајму „Ершоу Чајна“, који се одржава сваке две године у Зухаију (јужна покрајина Гуангдонг).

Сваки од млазњака показао је четири ракете средњег и дугог домета типа ваздух-ваздух на доњој страни летелице, као и борбене ракете кратког домета са страна авиона.

Приликом демонстрације, врата преграде су се отварала без проблема за секунду, у тренутку док је Ј-20 одржавао велику брзину лета. Овај маневар може бити пресудан у случају ваздушних борби.

Међутим, како преноси Ал Џазира, остаје непознато може ли Ј-20 испалити наведене ракете током лета при великим брзинама.

Заменик заповедника авијације Народне ослободилачке армије Кине Су Ансијианг каже да је демонстрација имала задатак да покаже да Ј-20 има „почетну оперативну способност“.

„Способност отварања врата с ракетама током прелета великим брзинама и даље је изазовна и напредна технологија и могућност с обзиром на то да чак ни руски борбени авиони нове генерације Су-57 то не могу да раде“, рекао је Саут Чајна морнинг посту извор из војске који је тражио да остане неименован.

Доказано је да само амерички млазњаци Ф-22 Раптор и Ф-35 Лајтнинг ИИ имају способност отварања преграде с ракетама и њиховог испаљивања током борби при великим брзинама.

Leave a Reply