До краја мандата руског председника има још четири и по године, али се све чешће прича о томе ко би могао да наследи Владимира Путина, када ( и ако) сиђе са функције 2024. године.

Први пут у седам година, колико је до сада провео на челу министарства одбране, Сергеј Шојгу дао је опширан интервју за руски лист „Moskovskii Komsomolets“.

У интервјуу је Шојгу говорио о „спектакуларној реформи војске“, „великим победама у Сирији“ и руској одбрани од хибридних претњи са Запада.

Како наводи Марк Галеоти, један од најпознатијих аналитичара руске политике, овај интервју се може сагледати и као пријава за премијерску позицију, а у будућности можда чак и за председничку фотељу.

Шојгу је већ неколико година по рејтингу у Русији тик иза Путина, па не чуди и могућност да га управо он замени на челу земље.

Галеоти наводи да је увек популарни Шојгу парадоксално усамљен и свеприсутан.

  • Он је увек на екрану и на страницама новина, састаје се председником (или лови и планинари са њим), председава пиротехничким војним вежбама – пише Галеоти и истиче да Шојгу ретко кад себе излаже нечему свеобухватнијем.

Већи део интервјуа посвећан је улози Шојгуа у обнављању руских војних снага описујући његове потезе „као магичне“, што је кулминирало „успешним слањем војске у Сирију“ где су се Руси обрачунали са „највећом терористичком организацијом од неколико хиљада људи“, преноси „The Moscow times“.

И све је то, како пише Галеоти, Шојгу представио као свој највећи успех.

  • Где год да радим, увек сам покушавао да радим са максималном ефикасношц́у и да постижем резултате – рекао је Шојгу у интервјуу.

Неколико пута је Шојгу у интервјуу подсетио и на своју прву каријеру у грађевинарству и он је указао на то да се не боји да засуче рукаве и учини све што треба.

Чини се да жели да покаже и другачију слику и представи се као „Сергеј Градитељ“, пише Галеоти.

  • Заиста желим да одем у Сибир и да тамо изградим град, или још боље – два нова града – рекао је Шојгу у интервјуу.

Иако многи критичари кажу да његова прича о успеху војске Русије има пуно рупа, Кремљ не жели да ико оспорава наратив Шојгуа као спасиоца војске.

Галеоти наводи и како је једна критика упућена Шојгуу након интервјуа довела до повлачења чланка колумнисте у листу „Известија“. Он оцењује да је то зато што интервју заправо представља пријаву за посао премијера.

  • Овај интервју би се могао тумачити као његова пријава да наследи Дмитрија Медведева на месту премијера, па би, према конвенционалној мудрости, требало да он буде чак и потенцијални председнички наследник. Међутим, треба бити обазрив: Медведев је отписиван већ много пута, али је и даље на функцији – каже Галеоти.

Ипак, треба имати у виду популарност Шојгуа, која је много већа од Медведевљеве. Парламентарни избори у Русији би требало да се одрже 2021. године.

„Voice of America“ такође пише о могућности да Шојгу буде нови руски лидер, у тексту у којем пише о присном односу Путина и Шојгуа, који су заједно провели председников 67. рођендан.

Сајт наводи и могућност да Кремљ заправо жели да људи мисле да је Шојгу изабран за Путиновог наследника, а да Путин и даље разматра да ли ће уопште сићи са власти 2024. године или ће можда наћи неки начин да и даље остане на челу земље.

У том случају Шојгу би могао да се задовољи евентуалном премијерском позицијом која у Путиновој Русији има далеко мању функцију од председничке.


И.З.К.

Оставите Коментар