Русија је у ситуацији са нарушавањем државне границе показала да је за улазак у њене воде потребно тражити дозволу, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, мислећи на јучерашњи инцидент са британским разарачем на Црном мору.

„Руска Федерација је ставила до знања да, уколико постоји жеља да се, такорећи, мирно прошета дуж наших граница, помало зађе и на територију, мора да се тражи дозвола, покуца и поступа у складу са законом“, рекла је Захарова за телевизију „Русија 24“.

Како је рекла, Русија је мирољубива држава, али зна који су њени национални интереси и учи западне партнере да схвате руске „црвене линије“.

Реакција Лондона – лагање у лице

Реакцију званичног Лондона на ситуацију са британским разарачем портпаролка је назвала „лагањем у лице“.

Према њеним речима, постоје видео-снимци и потврде засноване на чињеницама, не само са руске стране, већ и британског новинара.

„Када су британско Министарство одбране и амбасада Велике Британије у Москви говорили да током њиховог наводно мирног уласка није било никаквих инцидената, никаквог хица упозорења руске авијације, очигледно нису видели ни брод обалске страже. А британски новинар је све то видео и чуо. Одговор је очигледан – Лондон лаже у лице. Често региструјемо и хватамо за руку наше западне партнере, колеге. Нажалост, Лондон је у томе постао лидер“, закључила је Захарова.

Москва ће одговорити на могуће провокације спољних сила у ситуацијама када су нарушене руске границе, као што је случај са британским разарачем, додала је портпаролка.

Такође је саопштила да ће британска амбасадорка у Москви бити позвана у Министарство у четвртак због инцидента на Црном мору.

Амбасадорки ће данас бити упућен жестоки демарш – предстојећи сусрет ће бити непријатан за британску страну, истиче Захарова и додаје да ће на такве дрске преласке границе уследити одговарајућа реакција.

Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила је у среду три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу. Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

Истовремено, Министарство одбране Велике Британије прокоментарисало је наводе да је њихов разарач нарушио руску границу тврдећи да је брод реализовао миран пролазак кроз територијалне воде Украјине. Како кажу, нико није пуцао на разарач.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар