Прије неколико дана спустио сам се на плажу испод моје куће. Био је предиван дан и хтио сам уживати сунцу и море. Но, на плажи је неки хулиган, тридесетак година стар, бацао смеће на под. Када је кренуо са плаже, стао сам између њега и излаза и питао: „Јеси ово смеће мени оставио?“ Хулиган је нешто промрмљао и покупио смеће. Тек тада сам га пустио да прође. Иако је био физички корпулентнији и јачи од мене, био сам спреман да се побијем са њим.

То је за мене патриотизам. То је за мене домољубље. Зато наравно да подржавам што српски народ не жели препустити ријеке корпорацији која не би смјела постојати након што је у Аустралији уништила пећину Абориџина стару 50 000 година, али…

Ових дана у Хрватској се „славио Вуковар“. Хрвати са поносом причају како су уништили на стотине тенкова. Иако су бројке које наводе преувеличане, чињеница је да ЈНА остала без јако много тенкова у вуковарској битци. Како? Њемачка је тада Хрватској доставила најновије протутенковско оружје.

Негдје 2006. купио сам у Загребу књигу транскрипата прислушкиваних разговора Милошевића са породицом, сурадницима… Хрвати су током цијелог рата слушали сваки Милошевићев разговор. Како? Њемачка је Хрватској дала систем за прислушкивање који је био инсталиран код Винковаца.

1999. Хрватска практично поклања Хрватски телеком Deutsche телекому. Да ли је то био чин издаје? Не, требало је платити њемачку подршку Хрватској деведесетих.

Таква је судбина малих земаља. Морају куповати наклоност великих сила, нажалост, некад и уступањем својих ресурса. Србија се у овом с правом га можемо назвати свјетском рату ослања на Кину. И Кина, за коју смо мислили да је мутава, да не зна говорити кад је у питању била каква међународна политика која се не тиче изравно кинеских интереса, већ је два пута проговорила да заштити Србију. А то има своју цијену.

Да сам српска власт, молио бих Кинезе да пошаљу неку другу корпорацију, а не „Rio Tinto“. Али нешто Кинезима Србија мора дати. Идеално би било да Србија и Црна Гора чине један блок, да лука Бар постане највећа лука Еуропе, да постоји аутопут и брза пруга Бар-Београд-Будимпешта и да Србија буде карго за кинеску робу за цијелу Еуропу. Што више кинеског капитала у Србији, то ће кинеска заштита српских интереса бити јача. Колико Кинези поштују права радника и еколошке стандарде је друго питање, али политика је увијек бирање између више лоших опција, а не између добре и лоше.

И сад долазимо до протеста. Оно што је одмах уочљиво да сви анти-српски медији, Nova S, N1, Danas, Radio Slobodna Evropa за које су Срби „цивилизацијски отпад“ сад „јако брину“ око отпада у српским ријекама. Знаковито је да протести долазе у тренутку када Србија има најблаже корона мјере у Еуропи и најнижу цијену енергената у Еуропи! У тренутку кад је савез Србије са Русијом никад јачи!

Долазим у Србију већ више од 15 година и никад Србија није била бллже Хрватској по свему – стандарду, путевима, инфраструктури, а на неким пољима је и престиже! У једној Лозници тренутно има више кранова него у цијелом Загребу.

Западна агентура манипулира потребом Срба да се буне против сваке власти. Срби имају проблем са ауторитетима као дјечак у пубертету. Само што ће дјечак из тог стања изаћи кад напуни 18-19 година.

Мисли ли нетко да ће нова власт имати бољи однос према ријекама? Па Мариника би прва пустила „Rio Tinto“ у Србију да дође на власт, уз објашњење како је пријашња власт потписала неповољне уговоре, а у ствари би примила провизију. Или би довела неки амерички „Rio Tinto“, још гори… ако од овог има гори.

Па, шта је онда рјешење? Да ли протестирати или не? Да! Као што смо видјели из приложеног, кад су прошлог љета студенти изашли на улицу, спријечен је нови lockdown у Србији. Мој концепт и у Србији и у Хрватској није промјена власти, него вршење притиска на актуалну власт. Кад би Хрвати сад смијенили Пленковића, дошао би Грбин који би увео још строже корона мјере.

Кад би Срби смијенили напредњаке, дошла би прозападна опозиција која би по корупцији, пљачки и патријском запошљавању била иста као напредњаци, а по издаји националних интереса гора. Не треба мијењати власт на изборима, него протестима, референдумима и свим облицима грађанског непослуха вршити стални притисак на власт. Протести предпрошлог љета у Београду показали су да то може дати резултате.

Еколошка свијест је темељ патриотизма. Само, питам се, од када су Срби постали тако еколошки свјесни? Одавно сам постављао питање: „Србине, тко ти баца смеће у ријеке? Усташе, Албанци, Сорош?“ Кад гледам Борчу у којој често одсједнем, пуна је смећа. Како су они који још нису научили да се смеће не баца из небодера на улице, него се треба спустити до контејнера, сад тако забринути за ријеке?

Заштита околиша и животне средине је једно од најважнијих стратешких олука које српско друштво мора донијети консензусом. Али као што „Rio Tinto“ треба отјерати из Србије, тако из Србије треба отјерати и Novu S, N1, Danas и сву прозападну агентуру. Између загађивања ријека и мозга, нема разлике.

Треба уочити неколико момената:

Еколошка свијест је темељ патриотизма.

„Rio Tinto“ је смеће које Србији не треба.

Протести за очување ријека су позитивна ствар и треба их наставити.

Протесте води западна агентура.

Прозападну опозицију и прозападне медије треба одстранити из протеста.

Западној агентури није стало до екологије него до избацивања кинеског капитала и дестабилизације Србије.

Западна агентура жели Србима увалити своје корпорације, свој „Rio Tinto“.

Србија је земља са најблажим корона мјерама и са најмањом цијеном енергената у Еуропи. Сама чињеница да Срби излазе на улице ради ријека, а не ради корона мјера као цијела Еуропа, указује колико је Србима боље него остатку Еуропе.

Најважније је да народ сруши „закон о експропријацији“.

П.С. Немојте да вам се понови „пети октобар“, кад сте мислили да рушите Слобу, а рушили сте Србију. Кад сте мислили да палите скупштину, а палили сте своју кућу. Кад сте мислили да тјерате криминалце из скупштине, а увели сте у скупштину земунски клан.

П.С. 2 Ситуација је врло сложена, ако си на протестима, онда си корисни идиот запада, ако ниси, онда подржаваш напредњачки лоповлук.

П.С. 3 Треба срушити тај закон и отјерати „Rio Tinto“, али на начин да Мариника и прозападна опозиција на томе не профитирају.

Горан Шарић

Оставите Коментар