ПОЛИТИЧКИ активиста из Црне Горе Владислав Дајковић објаснио је у интервјуу за Регион због чега је важно да се попис одржи баш ове године, и да ли је прошла криза око устоличења, или је заправо тек почела.

– Тренутно је у земљи мирно, у смислу нема демонстрација, комите су се повукле, међутим, десиле су се друге значајне ситуације, а то је да је дошло до кризе унутар саме владајуће већине, где је господин Кривокапић најавио смену министра полиције, због догађаја на Цетињу, али је Дритан Абазовић рекао, ако Кривокапић крене у смену министра полиције, да ће он ускратити подршку Влади те да ће смењен бити и сам премијер Кривокапић, рекао је Дајковић за Регион.

Очигледно да је криза око устоличења заправо криза продуженог трајања и сигурно ће трајати и у наредном периоду а једини излаз из кризе Дајковић види у реконструкцији Владе у коју ће ући и представници српског народа, мислећи на лидере Демократског фронта.

Понашање Дритана Абазовића за Дајковића није изненађење, а његов карактер и дејство прозрео је још на самом почетку:

– Од самог ступања на дужност знао сам о каквој се особи ради. То је пре свега особа која је под озбиљном и јаком контролом западних центара моћи. То је особа која је блиска Хашиму Тачију и политичким круговима у Тирани и Приштини. Изненађење није, али показао је право лице тиме што је био против устоличења митрополита Јоаникија и надам се да ће пре свега Срби – који припадају његовој партији, то врло брзо схватити, објаснио је он.

Говорећи о господину Алекси Бечићу и његовој „корона ситуацији“ Дајковић каже да он нема доказа да ли је он заиста заражен или није, али му свакако жели брз опоравак и примећује следеће:

– Видим да се жестоко супроставио Абазовићу, рекавши да је управо Дритан био највећи противник устоличења митрополита Јоаникија и позвао га да то сам и јавно призна, и верујем да је и сам господин Бечић као некадашњи коалициони партнер Дритана Абазовића схватио ко је Абазовић и кога заступа грађански покрет УРА, а то очигледно нису грађани, већ интереси страних амбасада.

Још један доказ да садашња Влада не брине толико о грађанским, колико о политичким интересима, говори и избегавање спровођења пописа становништва у Црној Гори. Тим поводом, челници Владе тврдили су да није могуће све припремити за попис до краја године.

Да се одржи попис, и то баш ове године, битно је из више разлога, а Дајковић објашњава и зашто:

– Чињеница је да се следеће године попис не може одржати због избора у 12 црногорских општина на челу са главним градом и самим тим тај попис не би био регуларан.

– До 2023. према Законима Европске уније (пошто смо ми кандидат за ЕУ) Црна Гора ће морати да прилагоди све своје изборне, политичке, економске и социјалне и све друге процесе, процесима Европске уније, што значи да ће од 2023. години пописи у Црној Гори одржавати тако што се грађани неће изјашњавати о националној, верској и језичкој припадности, него ће се грађани само пребројавати као кромпири и зато је јако важно да се испоштује Устав Црне Горе и да се попис одржи у овој години“, објаснио је Дајковић.

Дакле, потпис би фактички био неко ново изјашњавање, али без националног изјашњавања. Ако саберете „два и два“ по оваквом стању ствари и одложеном попису, Срби би у наредних сто или двеста година остали на оном броју колико их је пребројао главом и брадом Мило Ђукановић на том покраденом попису у 2011. години, када је српског становништва било 28 процената.

Управо у овоме лежи перфидна манипулација западних центара моћи – да Србе једноставно смањи, као што је то учињено у Хрватској, и да Срби постану статистичка грешка.

Јер – који Срби су најбољи? Па они којих НЕМА!

Оставите Коментар