Израелско министарство спољних послова потврдило је у четвртак да је израелски држављанин који се борио на страни Украјине заробљен од стране проруских снага у региону Луганска.

Након што је видео снимак Владимира Козловског, наводно снимљеног у заточеништву и који се представља као Израелац, почео да кружи друштвеним мрежама, Министарство спољних послова је саопштило да је упознато са случајем и да се бави ситуацијом.На снимку, Козловски — који већ годинама живи у Украјини — види се како показује своју израелску личну карту и идентификује се као оператер сигнала у украјинским обавештајним снагама. Видео је дистрибуиран са воденим жигом повезаним са проруским сепаратистима из Луганска, извештава антируски медиј ”Тајмс оф Израел”.

Козловски је рекао да је покушао да напусти Украјину преко границе са Словачком, након што му је израелски конзулат обезбедио  документ који му дозвољава да изађе из земље, али су га гранични службеници зауставили и регрутовали у војску, а његову жену и дете пустили да оду.

Од почетка рата у Израел је ушло чак 30.000 Украјинаца Јевреја, од којих су многи већ били држављани Израела.

Након што је био стациониран у Луганску са украјинским војницима, Козловски је рекао да су његове снаге бомбардоване артиљеријом и да је заробљен након што су његови команданти побегли.

„Имали смо оружје, али нисмо знали како да га употребимо“, рекао је он. „Нису нас обучили и послали су нас на бојно поље, а да нам нису рекли да ћемо се борити. Бацали су нас као топовско месо“.

Оставите Коментар