Поздрављамо модернизацију Комуналне Милиције и увођење у праву намену ове службе којој би могло да се додели још неки важан задатак…а да се избегне пракса “цимања” обичних људи на пијацама који зарађују за хлеб…

Ради се о новом систему „Соколово око“, који ће вршити надзор 24 часа, фотографисати и пријављивати оне возаче који несавесно паркирају своја возила.

Са друге стране морамо и да се осврнемо на неке чињенице које су написане у новинским чланцима на ову тему. Наиме, како се у текстовима наводи, овај систем, који ће идентификовати и кажњавати непрописно паркирана возила, неће се примењивати на све, односно, неће се кажњавати само такси и доставна возила.

Постављамо питање шта је са возилима хитне помоћи и возилима домова здравља којима и данас и полиција и паркинг сервис и комунална милиција „пишу казне“?

Многи не знају да сваки дом здравља има своју теренску службу која током целог дана обилази теже болеснике на припадајућој Општини, дају им терапију, превијају ране, врше хитне медицинске прегледе и помоћ, носе дијализу. Иако су ова возила обележена, већина има и плаву ротацију, редовно им се пишу казне јер се често дешава да нема слободног обележеног паркинг места па су принуђени да возило паркирају на тротоару како би на време стигли код пацијента и пружили неопходну медицинску помоћ.

Обзиром да ова возила нису изузета од примене система, значи ли ово да ће возила медицинске помоћи домова здравља бити још више изложена кажњавању?

Питамо и ово: Да ли је можда уложени новац могао боље да се искористи? Као што смо с’ почетка текста написали, поздрављамо сваку модернизацију Комуналне Милиције као и свих осталих градских служби које су видљиве током последњих неколико година, медјутим, питамо се да ли су непрописно паркирана возила већи проблем од бахатих возача у саобраћају који ризикују своје али и туђе животе? Зар не би било боље овај систем користити за откривање, идентификовање и кажњавање бахатих и несавесних возача који угрожавају животе у саобраћају?

Верујемо да због погрешног паркирања ничији живот неће бити угрожен, али због дивљања, насилничке вожње и непоштовања саобраћајних прописа животи су већ угрожени.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА

Оставите Коментар