Лидер ЛСВ Ненад Чанак сматра да је решење за Косово признање Косова уз давање међународних гаранција о заштити културних и економских интереса Србије, који би морали бити таксативно набројани.

„Примера ради, ако би, теоретски, четири општине на северу КиМ биле „припојене“ Србији, да ли би официјелни Београд признао остатак Косова као независну државу? Па, наравно да би. Значи није у питању да ли признати Косово, него у којим границама“, рекао је Чанак.

А ако почну промене граница по етничким основана, наводи лидер ЛСВ, кога би онда зачудило ако би Косово тражило Прешево, Медвеђу и Бујановац. „Да не споминејм аналогне примере у Грчкој, Македонији и Црној Гори“.

„Косово није Србија, него простор на коме живе неки људи који имају заокружену државну целину“, сматра Чанак, који каже да „без брисања граница на Балкану никаквог трајног мира не може бити“.

„А границе се могу брисати само што бржим укључивањем свих земаља на западном Балкану у ЕУ. Сваки други концепт је штеточински и води даљим поделама и трвењима са несаглдивим последицама“, навео је Чанак.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар